W niedzielę włączyłem kompa i windows98 uruchomił się w rozdziałce 640x480. Niewiem z jakiego powodu.
Więc włączam właściwości pulpitu->ustawienia i chce zmienic na 1024x768 a tu nic… nie da sie paska przesunąć . Kliknąłem na Zaawansowane…, zakładka TNT2 Model 64 (taką mam super karte ) i na rozdzielczośc. Patrze a tam gdzie zawsze były rozdzielczości wraz z częstotliwościami odświeżania od 640x480 do (nie wiem ile, ale jakas duza) jest tylko wspomniana już 640 (!).
Detonatody miałem jakieś 55.xx więc ściągnąłem najnowsze stery (77.72) (Pozatym nie mam pojęcia jaka jest różnica pomiędzy sterownikiem z nvidia.com zajmującym 19MB, a samymi detonatorami ważącymi 5MB). Chciałem zainstalować najnowsze stery ale się nie da, instalator wyrzuca taki komunikat:
“Instalator nie mógł zlokalizować w systemie żadnych modułów grafiki NVIDIA. Instalacja zostanie zakończona.”
Następnym krokiem było zainstalowanie oryginalnych sterów otrzymanych wraz z kompem. Te się udało zainstalować, chociaż nie wiem jaka to wersja (bo zakładka nvidii w Zaawansowane… nie dziala, bo te stare stery jej jeszcze nie miały) (chyba gdzieś z przedziału 2.xx do 4.xx), są z 2000 roku.
Niestety nadal nie da się zmienić rozdzielczości. ;(
Mój sprzęt
Celeron 633, 128MB RAM, Riva TNT2 M64 32MB, Płyta g. ECS P6BAP-Me, Windows98SE, DX 9.0.
więc odinstaluj całkowicie karte graficzną i zainstaluj ją spowrotem potem wgraj stery i zobacz czy darady zmienić rozdzielczość (nie wgrywaj najnowszych sterów wgraj te z seri 55.xx) :roll:
Nie udało się, więc napiszę wszystko po kolei co robiłem.
Usunąłem stery nvidi, restart,
System zaproponował instalację nowych ale zrezygnowałem (chyba włączyły się sterowniki systemowe). Wykasowałem w menedżerze urządzeń wszystko co było pod Monitor, restart,
Windows nie chciał odpalić więc znowu restart, tym razem się uruchomił i zainstalowałem sterowniki z 56.64, w menedżerze urządzeń monitor jest jako domyślny, restart
Teraz mam 3 możliwości zmiany rozdzielczości: 640, 800, 1024, ale… przy tej pierwszej mogę wybrać max 16 bitowe kolory, a przy pozostałych tylko 256. Lecz to wszystko to tylko teoria, bo aby przestawic muszę restartować system, a po uruchomieniu wyświetla komunikat, że nie może zmienić rozdzielczości.
Wydaje mi się, że to wina karty. Chyba to wada techniczna.
Kartę sprawdziłem na innym kompie i działa dobrze. Da się zmienić rozdziałkę. Chyba czas na format C:\
Złączono Posta: 25.07.2005 (Pon) 21:48
Był format - nerwy, stracony czas (nawet dużo straconego czasu) a tu ****. Wszystko po to abym mógł nadal pracować w rozdzielczości 640 na 480 :evil: Nie wiem co teraz robić. Chciałem wywalić ten cały złom przez okno, ale się powstrzymalem.
Może nawaliła płyta, albo karta tylko nie dokładnie ją sprawdziłem? Monitor - wątpię.