Rozdzielczość w Windowsie... tylko 640x480!

W niedzielę włączyłem kompa i windows98 uruchomił się w rozdziałce 640x480. Niewiem z jakiego powodu.

Więc włączam właściwości pulpitu->ustawienia i chce zmienic na 1024x768 a tu nic… nie da sie paska przesunąć :frowning: . Kliknąłem na Zaawansowane…, zakładka TNT2 Model 64 (taką mam super karte :wink: ) i na rozdzielczośc. Patrze a tam gdzie zawsze były rozdzielczości wraz z częstotliwościami odświeżania od 640x480 do (nie wiem ile, ale jakas duza) jest tylko wspomniana już 640 (!).

Detonatody miałem jakieś 55.xx więc ściągnąłem najnowsze stery (77.72) (Pozatym nie mam pojęcia jaka jest różnica pomiędzy sterownikiem z nvidia.com zajmującym 19MB, a samymi detonatorami ważącymi 5MB). Chciałem zainstalować najnowsze stery ale się nie da, instalator wyrzuca taki komunikat:

“Instalator nie mógł zlokalizować w systemie żadnych modułów grafiki NVIDIA. Instalacja zostanie zakończona.”

Następnym krokiem było zainstalowanie oryginalnych sterów otrzymanych wraz z kompem. Te się udało zainstalować, chociaż nie wiem jaka to wersja (bo zakładka nvidii w Zaawansowane… nie dziala, bo te stare stery jej jeszcze nie miały) (chyba gdzieś z przedziału 2.xx do 4.xx), są z 2000 roku.

Niestety nadal nie da się zmienić rozdzielczości. ;(

Mój sprzęt

Celeron 633, 128MB RAM, Riva TNT2 M64 32MB, Płyta g. ECS P6BAP-Me, Windows98SE, DX 9.0.

Proszę o pomoc! Z góry dzięki.

A próbowałeś zainstalować monitor? Czasem oprócz sterowników do karty należy dodać monitor.

więc odinstaluj całkowicie karte graficzną i zainstaluj ją spowrotem potem wgraj stery i zobacz czy darady zmienić rozdzielczość (nie wgrywaj najnowszych sterów wgraj te z seri 55.xx) :roll:

Mój monitor to Highscreen 1770PII i nie ma do niego sterowników w sieci (przynajmniej ja nie znalazłem). Mam go ustawionego na Plug and Play.

Zresetuj monitor na ustawienia fabryczne i rozmagnesuj jak opcja jest.

Odinstaluj stare stery i oprogramowanie karty grafiki - zrób czystkę,restart kompa i uruchom komp na sterze systemowym do karty grafiki.

Menadzer urządzeń i usuń wszystko co monitor,restart kompa i niech zainstaluje stery ponownie do monitora.

To samo co wyżej zrób z kartą grafiki,restart kompa.

I teraz wgraj ster.

Do karty użyj steru 28.32 lub 56.64.

do usuwania sterowników zalecam program, Driver Cleaner 3.3

http://www.dobreprogramy.com/index.php?dz=2&id=471&t=29

Nie udało się, więc napiszę wszystko po kolei co robiłem.

1. Usunąłem stery nvidi, restart,

2. System zaproponował instalację nowych ale zrezygnowałem (chyba włączyły się sterowniki systemowe). Wykasowałem w menedżerze urządzeń wszystko co było pod Monitor, restart,

3. Windows nie chciał odpalić więc znowu restart, tym razem się uruchomił i zainstalowałem sterowniki z 56.64, w menedżerze urządzeń monitor jest jako domyślny, restart

Teraz mam 3 możliwości zmiany rozdzielczości: 640, 800, 1024, ale… przy tej pierwszej mogę wybrać max 16 bitowe kolory, a przy pozostałych tylko 256. Lecz to wszystko to tylko teoria, bo aby przestawic muszę restartować system, a po uruchomieniu wyświetla komunikat, że nie może zmienić rozdzielczości. :frowning:

Wydaje mi się, że to wina karty. Chyba to wada techniczna.

PS. Sory za zwłokę, ale byłem nad morzem :slight_smile:

Komp i karta swoje lata ma,więc wszystko możliwe.

Wcześniej sprawdź monitor i kartę na innym kompie.

Jak dobre to.

Nie zostaje nic innego jak zgrać dane i postawić system na świeżo.

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic … 694#231694

Kartę sprawdziłem na innym kompie i działa dobrze. Da się zmienić rozdziałkę. Chyba czas na format C:\ :frowning:

Złączono Posta : 25.07.2005 (Pon) 21:48

Był format - nerwy, stracony czas (nawet dużo straconego czasu) a tu ****. Wszystko po to abym mógł nadal pracować w rozdzielczości 640 na 480 :evil: Nie wiem co teraz robić. Chciałem wywalić ten cały złom przez okno, ale się powstrzymalem.

Może nawaliła płyta, albo karta tylko nie dokładnie ją sprawdziłem? Monitor - wątpię.