Potrzebuję aby ktoś wyjaśnił mi czy takie rozwiązanie zadziała mi w domu.
Mam internet z Orange (ADSL). Sygnał z kabla telefonicznego odbiera router i rozprowadza go przez Wifi na urządzenia w domu.
Jedno pomieszczenie, które jest w innym miejscu niż router, chcę połączyć kablem jednym RJ45, a w tym pomieszczeniu będą 4 urządzenia, które też chce połączyć kablem, lecz gniazdko będzie mieć jeden kabel RJ45 który wychodzi z routera.
I pytanie brzmi czy ja potrzebuję jako rozdzielacz drugi router czy switch?
jako 4. Switch z Twojego punktu widzenia (jako użytkownika) działa jak rozdzielacz prądu do gniazdka. Taki zwykły [tak dla przykładu] trójnik, który wsadza się do gniazdka elektrycznego, czyli rozdziela sygnał na kilka części. Kilka części, które są całkowicie odrębne, to znaczy nie musisz mieć nawet podłączonych kilku rzeczy na raz (a nawet nic) ale masz możliwość działania na kilku urządzeniach, które są od siebie kompletnie niezależne i mają pełną niezależność jeśli chodzi o ilość prądu (czyli adresy IP, które pochodzą od routera, czy w tym przypadku, z głównej sieci elektrycznej domu). Switch pod maską oczywiście robi dużo więcej (ale nie ma sensu wnikać).
Nie tłumacz tego w taki sposób, bo prąd to prąd, a sieć to sieć. Zaraz kolega lub ktoś inny będzie miał 10 - 20 takich switchy, a zgodnie z dobrymi praktykami nie powinno się przekraczać na switchach 7 skoków.
Switch należałoby rozpatrywać nie tyle jako “rozdzielacz”, ale bardziej jako wzmacniacz sygnały na skrętce, gdy przekracza się 100m.
Dzięki za pomoc. Kontynuując wątek, chciałbym prosić o wskazówki do konfiguracji.
Router będzie mieć włączone DHCP.
Do switcha będą podłączone 3 urządzenia kablem.
Chciałbym aby to działało bezawaryjnie i czy w tym celu dobrze jest przydzielić tym urządzeniom stałe adresy IP i zarezerwować im je?
Pytanie gdzie to zrobić? Czy na routerze powinienem przydzielić te adresy IP, a pozostałą pulę pozostawić pod dynamiczne przydzielanie adresów?
Czy w jakiś sposób muszę na routerze udostępnić te 3 adresy dla switcha?
Czy switch wymaga konfiguracji czy po prostu go podłączę i wszystko będzie działać?
Kupiłem Tp-Link TL-SF1008D