Przeglądałem wstępnie forum w poszukiwaniu swojego problemu, ale nie znalazłem dokładnie tego czego szukałem, a jak już coś było to nie do końca było jasne.
Otóż jestem skazany na używanie neostrady jako, iż nie ma innego operatora dostępnego w mojej okolicy. Do łączenia używam livebox-a jako, że jest podłączony do jednego z telewizorów i dzięki temu jest tam parę kanałów. Niestety nie wszędzie w domu zasięg jest wystarczający i dlatego myślałem o wzmocnieniu “jakoś” sygnału. Nie wiem czy z technicznego punktu widzenia jest możliwe, żeby zrobić tak:
Livebox jako router A podłączony do internetu i rozsyłający przez wifi dalej i router B (mam drugi nowy Belkin) który będzie stał w innym pokoju i będzie łączył się z tym pierwszym i dalej przekazywał internet.
Moje pytanie do tych którzy się na tym znają: czy da się tak zrobić i ewentualnie jak?
Wszystkim z góry dziękuję za wszelką pomoc w rozwiązaniu mojego problemu
patrzę na stronę producenta i nie widzę, żadnej specyfikacji
za redystrybucję internetu odpowiada funkcja, która nazywa się WDS - Wireless Distribution System, czasem określana jako Bridge, lub Repeater - poszukaj w instrukcji, bądź menu routera.
Niestety ten model faktycznie nie posiada tej funkcji (Supported Products - F5D7630-4. F5D7230-4 v1 v2, v4, v6, v8, v9. F5D7634-4. F5D9630-4 v1, v3, v4, v5. F5D7633-4. F5D7234-4 v1. F5D7632-4 v3, v4. v5. v6. v7.), ale teraz już będę wiedział co zrobić. Dokonam zakupu routera z WDS.
Skoro AP nie ma opcji WDS, sprawdź czy może działać jako AP Client, chociaż wątpię, aby router adsl taką możliwość posiadał, ale sprawdzić nie zaszkodzi. Jeśli już chcesz kupować nowy router, rozważ cenowo kupno routera z dwoma modułami WiFi (jeden działa jako AP Client, drugi jako AP), który będzie miał większą wydajność w stosunku do WDS.