Ja mam teraz tak zrobione. To pomarańczowe to wtyczki F bo kabla nie starczyło.
Byle Jaki , czyli masz wzmacniacz w domu a nie na antenie? Jeśli tak jest podłączony jak na twoim rysunku to wzmacniany jest sygnał tylko dla jednego z telewizorów, wzmacniacz powinien być podłączony przed rozgałęźnikiem lub powinieneś zastosować jakiś wzmacniacz zintegrowany z rozgałęźnikiem (z dwoma wyjściami)
Co to jest ten wzmacniacz który posiadasz? Możesz zrobić zdjęcie lub podać linka do oferty w jakimś sklepie w sieci?
PS. nie mogłeś sobie wybrać innego nicka? Aż mi jest głupio się do Ciebie zwracać, zgłoś się może do administratora, jest możliwość jednokrotnej zmiany nicka.
Ten wzmacniacz to najzwyklejszy zasilacz 12V. W antenie nie wiem co jest ale pewnie jakiś zwykły odbiornik czy coś takiego. A przed rozdzieleniem nie mogę dać tego zasilacza co mam bo tam w tym rozdzielaczu jest wtyk F a ta wtyczka z zasilacza nie jest wkręcana (a poza tym ona się tam nie mieści bo sprawdzałem).
PS. Nick wymyślałem na szybko .
No to wszystko jasne… to jest tylko zasilacz, który nie wzmacnia sygnału antenowego!
On współpracuje ze wzmacniaczem, który powinien być zainstalowany w puszce na dachu przy antenie - taka mała płytka w plastikowej puszce. Masz tam coś takiego?
Jeśli będziesz już miał ten wzmacniacz przy antenie to instalacja musi zrobiona tak jak miałeś podane wcześniej (przez jarekm26 ) - zasilacz włączony przed rozgałęźnikiem bo zasilanie do wzmacniacza idzie po kablu antenowym “na dach”
A ten wzmacniacz wygląda np. tak:
Nie wiem. Duże wzmocnienie nie zawsze jest korzystne bo wprowadza szumy, zniekształcenia sygnału i inne zakłócenia.
Wszystko zależy od lokalizacji i parametrów nadajników, których sygnał chcesz odbierać, rodzaju Twojej anteny. Najlepiej skontaktować się z “kumatyym” sprzedawcą, który zna warunki odbioru TV w Twojej okolicy i umie dobrać odpowiedni wzmacniacz lub polecić całą odpowiednią instalację antenową.
Dzięki za pomoc.
Można zamknąć.
Instalacji antenowej modernizować prawdopodobnie nie potrzeba, jak również nie ma potrzeby wymiany wzmacniacza (w znaczeniu płytki przy antenie). Jeśli dotąd sygnał był dobry, nie powinien się pogorszyć. Niektórzy mówią że antena siatkowa (bo pewnie taką masz - przy nich często występują wzmacniacze) nie jest dobrą anteną. Ale często się sprawdza - zależy to od warunków odbioru.
Kup po prostu przejściówkę z gniazda antenowego na wtyk F. Link był podawany wcześniej w tym wątku. Dzięki niej będziesz mógł podłączyć zasilacz przed trójnikiem.
Tak trudno się domyślić że chodzi o program 1 i 2 TVP?
jarekm26 , za odzywkę pod adresem innego usera dostajesz ostrzeżenie. Post leci do kosza.
Byle Jaki jeszcze jedno - zanim coś zaczniesz kupować do tej anteny, to sprawdź czy masz zainstalowaną w niej tą płytkę wzmacniacza. Jeśli nie, to musisz ją kupić + taką przejściówkę jak Kpc21 napisał, jeśli jednak ją masz to sama przejściówka wystarczy i podłączasz wszystko tak jak jarekm26 i Kpc21 narysowali.
Jest też pewna “szansa”, że zasilacz tych Twoich kombinacji z przeróżnym podłączaniem nie przeżył i też będzie trzeba go wymienić…
Mój zasilacz ma urwane kabelki od tej płytki z wejściem. Teraz kable są podłączone pod sam kabel.
A moglibyście dać adres do tej przejściówki?
że jak ? a zachowałeś właściwą polaryzację ?
kable od zasilacza powinny być przylutowane, do płytki z separatorem,
a nie po piracku jak u ciebie… jeśli miałeś wzm. w antenie
a podłączyłeś zasilanie nie właściwie, to upaliłeś ten wzmacniacz…
No i tutaj jest pies pogrzebany, napięcie do wzmacniacza powinno być podawane przez separator, który jest we wtyku antenowym.
Musisz kupić coś takiego:
http://www.poltronic.com.pl/go/_info/?id=24321
I zasilacz podpiąć do tego czarnego przewodu (z zachowaniem biegunowości), a reszta tak jak powyżej.
Możliwe że przez Twoje kombinacje padł już zasilacz albo płytka wzmacniacza.
To na pewno coś się upaliło.
To może kupie to.
http://tels.pl/zasilaczzseparatorem-p-8 … 45442ed5f4
http://tels.pl/przejsciegniazdofgniazdo … 45442ed5f4
http://tels.pl/rozgaleznikra2f2krotny-p … 45442ed5f4
Oraz jakąś płytkę do anteny? Ale jaką? Antenę mam siatkową.
może być ta do której podałeś linka na Allegro.
Przecież jeśli kolega miał zasilacz przy telewizorze, to musiał mieć wzmacniacz w antenie. W przeciwnym wypadku nie byłoby odbioru.
To już zależy od mocy nadajnika i odległości od niego. Najlepiej dowiedzieć się u jakiegoś lokalnego instalatora. I nie kupować wynalazków o wzmocnieniu 60 dB bo to tyko pogorszy odbiór. Musiałbyś mieszkać ze 200 km od nadajnika żeby potrzebować tak mocnego wzmacniacza.
Ewentualnie podaj gdzie mieszkasz i gdzie masz najbliższe nadajniki (wykaz znajdziesz na www.radiopolska.pl, mapa chyba nie istnieje, przynajmniej w postaci elektronicznej).
Mieszkam w Bytomiu. A nadajniki to wiem gdzie mam. W którą stronę powinna być odwrócona antena??
A jakie mam szanse na odbiór nowego kanału oprócz tych których mam TYP 1 i 2, TYP 3, TVN, Polsat, i Puls.
W stronę masztu nadawczego Katowice/Kosztowy. Czyli w południowym-południowo wschodnim. Płytka powinna wystarczyć 20 dB spokojnie.
Nie słyszałem o takim kanale jak TYP. A na poważnie, to praktycznie żadne. TV4 nie odbierzesz, bo nie mają nadajnika na Śląsku. Najbliższy to Kraków/Chorągwica, ale problemy z odbiorem z tego nadajnika występują już dość niedaleko na zachód od Krakowa, dlatego też z Kosztowów nadawane są 2 wersje TVP Info - katowicka i krakowska (krakowska ma nadajnik skierowany w kierunku wschodnim i dlatego u ciebie będzie prawdopodobnie odbierać słabo).
TV4 będziesz mógł odbierać dopiero od lipca 2010 roku, wtedy w Twoim rejonie wejdzie naziemna telewizja cyfrowa. Chyba, że pojawi się w ofercie platformy cyfrowej TVP (testy być może zaczną się od 15 września, do świąt powinna w pełni wystartować), tam TV4 ma być za darmo, ale trzeba będzie kupić dość drogi dekoder satelitarny (z obsługą DVB-S2 i MPEG-4) oraz kartę dekodującą.
A jaka jest różnica między 20 a 30db??
Ten Przedwzmacniacz LNA-169 będzie dobry, ma około 25dB skoro 20 będzie dobre.
Poziom wzmocnienia
Który będzie lepszy, nie stwierdzi się na odległość. Możesz albo skontaktować się z lokalnym instalatorem, albo spróbować najpierw np. z 30 dB a jak nie da efektu, wymienić na 20 dB (najlepiej zapytać się sprzedawcę czy jest możliwość wymiany na słabszy wzmacniacz).