Sytuacja wygląda tak: mam neostradę na liveboxie TP, i mam podciągnięty jeden kabel ethernet pod aktualnego kompa. Mam zamiar kupić drugiego i utworzyć sieć domową (chodzi o udostępnianie plików itd), jednak muszę to zrobić na tym jednym aktualnym kablu Ethernet (jest on ciągnięty tak, że założenie drugiego nie wchodzi w grę, a wifi nie łapie, za dużo ścian).
Moje pytanie brzmi: co muszę zrobić aby to działało? Może użyć jakiegoś switcha, może drugi router w pokoju gdzie te komputery będą? Czy jeśli dodam drugi router będę miał dostęp do panelu administracyjnego Liveboxa? Jak to rozwiązać?
Rozwiązanie nr 1 - kupujesz switch. Podłączasz do switcha kabel, który masz aktualnie podłączony do komputera. Następnie ze switcha ciągniesz jeden kabel Ethernet do pierwszego komputera, a drugi kabel do drugiego komputera. Zaoszczędzisz ciągnięcia kabli od Liveboksa (czego chcesz uniknąć).
Rozwiązanie nr 2 - zaopatrujesz komputer, który aktualnie jest połączony z LiveBoksem w drugą kartę sieciową, za pośrednictwem której połączysz go z drugim komputerem i udostępnisz mu Internet. Tutaj jednak wymóg, aby komputer drugi miał dostęp do Internetu jest taki, że pierwszy komputer będzie musiał być włączony.
Rozwiązanie nr 3 - karta sieciowa bezprzewodowa w drugim komputerze oraz wymiana antenek w routerze i karcie sieciowej bezprzewodowej na mocniejsze.