Rozjeżdżająca się tabela w Explorerze


(Fwlgxorm) #1

Postanowiłam sobie zrobić szablon na allegro, który schematycznie wygląda następująco:

tablejc.png

W komórce nr 1 i 8 mam "baner" i tu wszystko jest ok.

W komórce nr 9 chciałabym wrzucać opisy i zdjęcia tak więc to komórka o nie sprecyzowanej wysokości ponieważ opisy i ilość zdjęć będzie krótsza bądź dłuższa.

Komórki od 2 do 5 zawierają samą grafikę bądź też jakieś pola tekstowe, wszystkie mają ustaloną wartość height ponieważ nie chcę żeby się w jakikolwiek sposób rozszerzały.

Komórka 6 ma tylko tło i nie ma ustalonej wysokości by rozszerzała się razem z komórką nr 9.

Komórki 7 i 10 to stopka i tutaj nie ma żadnego problemu.

I przechodzimy teraz do sedna - Firefox te ustalenia rozumie znakomicie i wraz z większą ilością zdjęć i opisów rozszerza komórkę nr 6.

Natomiast w Explorerze wygląda to całkowicie na odwrót - wraz z coraz większą wysokością wymuszoną przez treść komórką nr 9 rozszerzają się proporcjonalnie wszystkie komórki od 2 do 5 robiąc białe dziury a ta 6 pozostaje cały czas taka sama.

Miałby ktoś z Was pomysł jak to naprawić?

Wszystkie komórki są formatowane przez


(Drobok) #2

Tabele to przeżytek, zrób sobie 2 divy z float:left, (prawy i lewy), do lewego dajesz te 7 divów z twoim czymś, a do prawego 3 divy i tyle xD. Ew dodajesz sobie na sztywno rozmiary :stuck_out_tongue:


(Fwlgxorm) #3

Jakby to mniej więcej w praktyce miało wyglądać?


(Drobok) #4
<div style="float:left; height:x; width:y">div1divdiv2divdiv3divdiv4divdiv5divdiv6divdiv7divdiv

(Fwlgxorm) #5

a "divom" nie trzeba zadawać parametrów left/right? Zawsze kojarzyły mi się z dokładnym umiejscowieniem obiektu na stronie co do piksela. No i nie do końca w sumie zrozumiałam, czy divy mają zastąpić komórki czy divy mają być wewnątrz nich.


(Drobok) #6

Nie, jest takie coś jak pozycjonowanie relatywne i absolutne, jednak to przemieszcza właśnie divy x pixeli względem wcześniejszego położenia, czy rogu ekranu. Trzeba jednak zauważyć że nie powinno się tego stosować ze względu na sypanie się stron w niektórych przeglądarkach.

To co ci napisałem ma zastąpić tabelę za pomocą której chcesz zrobić swój układ ;]


(Fwlgxorm) #7

No tak... ale w momencie kiedy ktoś x ma rozdzielczość 1024x768 a drugi 1920x1280 jak umiejscowić diva w takim miejscu żeby był na środku ekranu?


(Drobok) #8

O ile dobrze pamiętam w body dajesz margin: 0px auto;, możesz również zrobić diva kontener i to dla niego ustawić.