Rozłączanie neostrady 6mb po przedłużeniu umowy

Witam,

Może ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem i będzie w stanie mi odpowiedzieć.

Dosłownie na drugi dzień po zamówieniu przez stronę TP przedłużenia neostrady, zaczęły się drobne problemy z netem. Do tej pory miałem neo 1mb, teraz ma być 6mb (umowa ma zacząć obowiązywać od 1 stycznia 2012r.). Cały czas działam na modemie Sagem FAST 800 i do tej pory, przez kilka lat, rozłączanie neta występowało sporadyczne (zdarzało się 1-2 razy w ciągu kilku miesięcy). Obecnie każdego dnia rozłącza mnie przynajmniej 10 razy, czasem co kilkanaście minut, czasem co godzinę. W zasadzie po paru sekundach od rozłączenia synchronizacja jest znowu w porządku i mogę się ponownie połączyć.

Zastanawia mnie, dlaczego, skoro umowa ma obowiązywać od 1 stycznia, już w połowie grudnia szybkość neostrady miałem na poziomie 5-6mb (cały czas jest zmienna w tych granicach). Jakieś testy robią, czy co?

Na razie nie chciałem zgłaszać problemu, ale jeśli w styczniu sytuacja będzie się powtarzać, zacznę nękać TP.

Twoje łącze jest za słabe na tą prędkość, więc będzie ci rozłączać. Przedłużyłeś umowę więc dali ci docelową prędkość. Lepiej do nich zadzwoń i opisz sprawę :slight_smile:

Witam, zgadzam się z postem kolegi drobog, ja bym jeszcze dodał od siebie, żebyś spróbował (jak możesz od kogoś pożyczyć albo kupić jakiś lepszy routerek -koniecznie z ADSL2+ np. ASUS DSL-G31 może być też ewentualnie tańszy TP Link) i wtedy zobaczył jak się ma parametr SNR Margin, jeśli jest w granicach 20 dB to było by ok i znaczyło by, że neo powinno pociągnąć te 6 Mb. Sam tak samo miałem bo TP nie powiadamia swoich użytkowników, że przełącza ich w centralce na technologię ADSL2+ może jest tak samo i u Ciebie, pozdrawiam

rozejrzyj się za jakimś routerem najlepiej taki który ma chipset broadcom ewentualnie może być od TP modem zte combo i będziesz miał stabilniejsze łącze i nawet pingi minimalnie też niższe.TP prędzej ci prędkość obniży do 2Mb niż poprawią linie

twój modem nie daje rady i nawet nie obsługuje adsl2+

Zadzwoniłem do TP, kobieta przyjęła zgłoszenie, a na drugi dzień zadzwonił do mnie technik. Trochę porozmawialiśmy i stwierdził, że raczej nic się nie zaradzi w tej sprawie -> co najwyżej obniżyć do 2mb. Za chwilę jeszcze raz się skontaktował, żebym poczekał ok. 10 dni, może się ustabilizuje (w zasadzie teraz dopiero są pierwsze dni tej nowej umowy, choć już przez połowę grudnia miałem prędkość ściągania plików na poziomie 500-600kb/s ).

Co ciekawe, od rana do mniej więcej godz.15.00 nie przypominam sobie, żeby mnie rozłączało (może jakoś sporadycznie). Dopiero później zaczynają się problemy. Poczekam jeszcze i zobaczymy, jak się rozwinie sytuacja.

Generalnie wolałbym mieć chyba nawet neostradę ‘przerywaną’, niż zupełnie bezawaryjną na poziomie 2mb.

Jak tam wolisz, pewnie centrala przestarzała. Czym więcej połączonych tym gorzej :slight_smile:

dlatego zmień ten modem chyba lepiej zmienić modem niż mieliby ci opuścić prędkość.

ten co masz teraz nie nadaje sie wiem bo miałem to badziewie i nawet przy 1Mb mi zrywało połączenie przychodzi wieczór siada więcej ludzi przy komputerach oglądają ściągają itp.margines zaczyna spadać u ciebie i tak już niski i tracisz połączenie w końcu potrzebujesz czegoś stabilniejszego dobry modem potrafi zdziałać cuda na kiepskiej linii

Sytuacja praktycznie wygląda bez zmian. Czyli krótko mówiąc z tego co zauważyłem przez ostatni miesiąc: od rana do godz. 15.00 nie zrywa w ogóle, a po 15.00 do 24.00 i później modem gubi synchronizację (czasem co 15 minut, czasem co 2 godziny). Bez problemu mogę się znowu połączyć po ok.30 sekundach.

Rozumiem, że przechodzenie do innego usługodawcy (np.Netii) na tej prędkości i na łączu TP nic nie zmieni?

Czy rzeczywiście modem odgrywa tutaj dużą rolę? Nie chciałbym wyrzucać pieniędzy w błoto. Przy prędkości 1mb nigdy nie miałem z nim problemów.

Co doradzacie?

najlepiej pożycz od kogoś kto ma też neostradę jakiś normalny router i zobacz wtedy co będzie.linia musi być słaba skoro nie masz pełnej prędkości a zwykłe modemy od tp często gubią synchronizację w takich warunkach.Pokaż parametry znajdziesz je po otwarciu okna monitora modemu i wcisnij ALT+D pojawi tabelka i tam w zakładce ATM/DSL będą parametry transmit rate ,margin ,attenuation ,crc