Rozłączanie się bluetooth'a

Witam!
Mam problem z Bluetooth. Otóż, po sparowaniu i połączeniu się mojej Xperii M5 z amplitunerem Yamaha R-N402D urządzenia rozłączają się w losowych momentach - bez przerywania, tak ot po prostu połączenie zostaje nagle zakończone. Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić, dlaczego się tak dzieje i czy mogę coś z tym zrobić? W pomieszczeniu, w którym jest amplituner znajduje się router WI-Fi, ale raczej WI-Fi nie powinno zakłócać Bluetooth’a, no nie?
Liczę na szybką odpowiedź.
Z góry dzięki :slight_smile:

Wyłącz oszczędzanie energii dla BT w fonie. Bo nie wiem czy ta Yamaha też ma taką opcję? Jeśli ma to też ją wyłącz. Do tego dobrze byłoby sprawdzić kompatybilność standardów (wersji) BT w obu urządzeniach. Czasami tak bywa, gdy urządzenia nie obsługują tych samych rzeczy, to się po prostu rozłączą. Częsta przypadłość np. w przypadku słuchawek BT.

No moja Xperia ma BT w wersji 4.1 A2DP ApptX, Ta Yamaha ma BT trudno powiedzieć w jakiej wersji, ale na stronie producenta jest napisane, że BT jest i dopisane "SPC, / AAC.
Link do specyfikacji amplitunera:
https://europe.yamaha.com/en/products/audio_visual/hifi_components/r-n402d/specs.html#product-tabs

I co, nikt nie wie co jest grane?

Gdybyś sobie poczytał jak wspominałam, już byś wiedział. Oba urządzenia mają zaimplementowane inne standardy/kodeki. I prawdopodobnie dlatego się rwie, bo jest niewyróbka z taką ilością danych.
BTW… skoro ten apmli ma wifi to po piernika bawisz się w tak zawodne BT?

Tylko w jaki sposób mogę wysłać cały dźwięk z systemu Android przez WI-Fi? To nie iPhone, więc AirPlay to średnie rozwiązanie - chyba, że jest implementacja tego na Andku. Dodam, że nie mam Root’a.

Oczywiście, że jest. Zwie się wifi direct. Masę apek (odtwarzaczy itp) to obsługuje bez problemów. A niektóre foniki mają to jeszcze też w opcjach udostępniania czegoś tam - jakiś tam plików, mediów i tak dalej. Mało tego… ten standard obsługuje także opcje sterowania urządzeniami. Możesz sobie np. za pomocą tela sterować amplitunerem jak przez pilota ir.