Rozmazany ekran przy "nowej" karcie graficznej


(Misiek93) #1

Miałem kartę graficzną Nvidia GeForce 4 MX 420 64 MB, nadarzyła się okazją więc wymieniłem ją na Nvidia GeForce4 Ti 4200 128 MB. I teraz problem ekran jest rozmazany, nie jakoś strasznie, ale utrudnia to pracę. Zainstalowałem te sterowniki. Czy ktoś jest w stanie mi pomóc?


(VPN) #2

Ustaw rozdzielczość na taką w jakiej pracuje monitor (zgaduję, że masz LCD).


(pinio150) #3

Ustaw rozdzielczość taką w jakiej pracuje monitor! [sprawdz w instrukcji]

Albo poszukaj w internecie najbardziej wydajnych sterowników dla twojej karty.

A karta jest nowa dla ciebie [kupiona od osoby ktora ja eksplaatowałą] czy nowa ze kupiłes ze sklepu nieuzywana :?:


(Łukasz14) #4

Ustaw poprawną rozdzielczość i odświeżanie.


(Misiek93) #5

Dzięki wszystkiom za odpowiedzi.

Tak mam LCD. Rozdzielczość jest na 1280 X 1024 pikseli (karta i monitor ją obsługują taka rozdzielczość była na starej karcie) odświeżanie na 75 hz. Karta nie jest nowa, zabrałem ją z komputera od cioci ;].


(VPN) #6

Jeśli masz ustawioną prawidłową rozdzielczość i monitor podłączony za pomocą kabla analogowego z wtyczkami D-sub (zazwyczaj niebieski kolor) to uruchom autodopasowanie pulpitu do wyświetlanego obrazu (funkcja dostępna zazwyczaj w menu OSD monitora lub bezpośrednio przyciskiem opisanym jako np. AUTO).


(Misiek93) #7

możesz mi rozjaśnić jak to uruchomić ?


(VPN) #8

Yyy, a skąd mam wiedzieć? Co mogłem to napisałem. Istnieje coś takiego jak instrukcja obsługi monitora, prawda?


(Misiek93) #9

A widzisz wystarczyło trochę poszukać, taki to już jestem nie chce mi się, włączyłem, ale niestety nic nie dało…


(system) #10

masz tego gniota

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=317789206

i masz agp x8

Polecam to

[http://www.komputronik.pl/Karty_graficzne/AGP_x4/x8/chipset_ATI/Radeon_X1650_Pro_/_XT_rodzina_/Radeon_X1650_Pro_Sapphire_512_MB_DVI__TV_LiteBox_AGP_x8__11091_04_20R_/pelny,id,45219/](http://www.komputronik.pl/Karty_graficzne/AGP_x4/x8/chipset_ATI/Radeon_X1650_Pro_/XT_rodzina/Radeon_X1650_Pro_Sapphire_512_MB_DVI TV_LiteBox_AGP_x8 11091_04_20R_/pelny,id,45219/)


(Łukasz14) #11

MARIOBLU , kupił tą “nową” to po co mu polecasz tego radka? :x


(Seba86mu) #12

A czy przed podłączeniem nowej karty graficznej i odłączeniem starej odinstalowałeś dokładnie poprzednie sterowniki ?

Pobierz i zainstaluj ForceWare 66.93 (kliknij na >>Primary Download Site<< w okienku International , zaakceptuj licencję i pobierz).

Przed instalacją powyższego sterownika, odinstaluj najpierw poprzedni (START -> Panel sterowania -> Dodaj/Usuń programy -> NVIDIA DISPLAY /usuń/). Dodatkowo użyj programu Driver Cleaner, aby usunąć pozostałości po sterownikach.

Po instalacji powyższego sterownika i ponownym uruchomieniu komputera, zainstaluj koniecznie najnowsze biblioteki DirectX 9.0c (Instrukcja instalacji bibliotek DirectX 9.0c).


(Misiek93) #13

Dzięki seba86mu , ale nie pomogło… Tak jak mówię nie jest to jakieś straszne, ale bolą oczy.


(Narv) #14

Proponuję zainstalować na nowo sterowniki do płyty głównej. Miałem kiedyś podobny problem, tzn. na GeForce 2 podpiętym pod LCD wszystko było ok, a po przesiadce na GeForce 4 ekran był niewyraźny (najbardziej było to widoczne na czcionce - także czcionce z włączonym wygładzaniem ClearType). Wtedy właśnie pomogło przeinstalowanie sterowników płyty głównej. Możesz też spróbować zainstalować sterowniki do swojego monitora LCD, oczywiście jeżeli dostałeś do niego płytę ze sterownikami, bo nie do każdego monitora jest taka dołączana.

Pozdrawiam.


(Misiek93) #15

Nie instalowałem nigdy sterowników do płyty głównej. Na płycie ich nie mam, a na tej stronie dell’a nie mogę ich znaleźć… moja płyta to jakaś taka http://img409.imageshack.us/my.php?image=65009174lf2.jpg