Rozmazany obraz


(Piotrek589) #1

Witam.

Mam następujący problem z komputerem tzn. jak go włączę to obraz jest rozmazany i są różne krzaki (jeszcze nawet przed ładowaniem Windows) , trochę pochodzi i ekran gaśnie i zaczyna migać, ale komputer pracuje. Nieraz się uda, że się go włączy i chodzi np. 2 godziny bez zarzuty i nagle się to dzieje (ekran robi się niewyraźni i monitor gaśnie). Jak na moje to pewnie coś z kartą graficzną. Patrzałem to wentylator się kręci od karty, myślałem może , że się przepalił. Słyszałem też, że jakaś wymiana kondensatorów na karcie może pomóc.Ta karta To GF 6600 GT.


(Drobok) #2

Masz możliwość przetestowania innej karty graficznej / monitora ?


(Piotrek589) #3

Monitora tak karty nie bardzo :/. Co prawda monitor też do najnowszych nie należy to Monitor LG CRT 17''.


(Drobok) #4

Na innym monitorze dzieje się to samo ? Jeśli karta zaczyna migotać etc dotknij radiatora na niej, sprawdź temperaturę np w speccy. Jeśli wina temperatury wymień pastę na gpu a wcześniej wyczyść z kurzu. Jeśli temperatury są w normie sprawdź te kondensatory. Jeśli nie ma wybrzuszeń to raczej nie ich wina. Pozostaje serwis, ze względu na to iż nie przetestujesz wszystkiego co mogło by się z tą kartą stać, najlepiej rozważyć zakup nowej karty, bowiem serwis drogo cię wyjdzie a karta i tak już jest stara.


(Piotrek589) #5

Ok dzięki za odpowiedź. Na innym monitorze będę miał okazję sprawdzić dopiero jutro. Właśnie jeżeli chodzi o przesmarowanie tą pastą to chciałem to zrobić, bo chłodzenie zamontowane na karcie nie jest oryginalne bo wcześnie się za mocno grzała tylko u mnie w mieście nie można nigdzie dostać tej pasty i dopiero powiedział, że na przyszły tydzień będzie ;/. Jeżeli jeszcze chodzi o tą pastę to pozostałości po starej mogą zostać, czy czymś zetrzeć? To taki komputer tylko do wystawiania faktur i robienia przelewów :).


(Drobok) #6

Pozostałości starej pasty należy zetrzeć. Sprawdzałeś temperatury podanym programem ?


(Piotrek589) #7

To tak sprawdziłem dzisiaj temperaturę programem podanym przez Ciebie i GPU-z i oba wskazywały około 45 stopni. Podłączyłem też komputer do innego monitora. Na 10 włączeń problem pojawił się 2 razy (więc monitor raczej odpada), z tym że tylko na napisach początkowych później się normalnie uruchomił system i było dobrze ( nie gasł monitor). Może dlatego, że odkręciłem też chłodzenie od karty graficznej trochę przeczyściłem kartę i jak na moja tam tej pasty by się trochę przydało, ale tak jak pisałem na razie nie mogę jej nigdzie dostać. Kondensatory też nie wyglądają na spuchnięte. Przesyłam jeszcze zdjęcie tej kart i chłodzenia.


(Drobok) #8

Problem wystąpił na innym monitorze, jak wystąpił chociaż raz to wina karty graficznej. Najlepiej przetestuj ten monitor na jakiejś innej grafice.