Witam. Od jakiegoś czasu mam dziwny problem z oknem połączenia pulpitu zdalnego. Pomimo, że ustawię w ustawieniach połączenia jakiegoś rozmiaru okna wynosi 1032x795px pomimo, że ekran ma więcej czy to 1280x760 czy 1440x900 pojawiają się wtedy suwaki (w przypadku gdy jest mniejszy to okno jest idealne, ale tylko przy rozdzielczościach 800x600 i w dół). Wcześniej nie było takiego problemu i okno dostosowywało się do rozmiaru ekranu. Pytanie, co zrobić by wróciło to do normy?
Otwórz plik rdp edytorem tekstu i sprawdź czy jest w nim linijka:
“smart sizing:i:1”
Nie ma nic takiego, lecz po jego dodaniu stwierdzam, że to maskuje problem, a nie go naprawia, bo przy zmianie rozmiaru okna obraz się skaluje do rozmiaru okna, tak, że mogę mieć okno 100x100 i widzieć wszystko.
To znaczy ,że jest ok ?,czy poszukujemy dalej
Raczej szukamy dalej, bo jeżeli ukazuje mi się pulpit komputera zdalnego to fakt nie ma suwaków, ale nadal mogę jeszcze powiększyć okno o tyle, o ile mi pozwoli dana rozdzielczość ekranu komputera zdalnego.
Tak wygląda okno pulpitu zdalnego teraz, przy rozdzielczości np. 1440x900. Jak widać, trochę skurczone jest, a nie oto w tym chodzi, by się okno skalowało.
A jakie masz zdefiniowane wartości w pliku rdp dla :
screen mode id:i:
desktopwidth:i
desktopheight:i:
session bpp:i:
Spróbuj wstawić i zapisać w pliku rdp Twoją rozdzielczość dla : desktopwidth i desktopheight
Zrobiłem inny myk:
To co Ty mówisz Łukash to odpowiada za rozdzielczość ekranu zdalnego. Za to linkijka winposstr odpowiada za m.in. czy okno ma być zmini- czy zmaksymalizowane lub normalne, odstęp od górnego lewego narożnika oraz rozmiar okna. Dałem +100 od rozdzielczości i teraz jest ok.
No właśnie nie za bardzo rozumiałem do czego służy winposstr ,na ale sam doszedłeś do sedna i jest git