Obecnie mam:
Jeden 12cm wdmuchujący do obudowy z przodu
Jeden 12cm wydmuchujący z tyłu
Dwa po 12cm na Fera 3 (CPU)
Karta graficzna GTX 1050 TI OC
Chcę zbić temperaturę na karcie graficznej. Czy dodanie z boku obudowy wentylatora 14cm, który będzie wdmuchiwał powietrze w okolice karty graficznej to dobry pomysł ? Obecnie ścianka jest pełna (bez dziur itp).
Jeśli wentylator wolnoobrotowy z boku ścianki jest dobrym rozwiązaniem to na jakiej wysokości powinien on być ?
A) tak by wiało od spodu karty graficznej
B) tak aby wiało idealnie na kartę graficzną (czyli połowa na spód i połowa na górę)
C) a może 2/3 od spodu (że tak to nazwę) a pozostała 1/3 na górę ?
Zaklej te dziury czymś. Po diabła Ci kolejny pożeracz prądu? Mało już masz? 
I poczytaj nieco o tzw. cugu kominowym. Przyda się.
Nie ma dziurek
Pisałem, że ścianka jest pełna. Dopiero będę wycinał jeśli zajdzie taka potrzeba.
Zależy ile masz hajsu na rozbudowe ja na twoim miejscu zainstalował bym hłodzenie wodne na procesor i blok wodny na karte grawiczną 2w1
A jeśli chodzi o cug kominowy to góra obudowy jest też pełna dlatego ciepło przechodzi przez cpu (stąd drugi wentylator taki sam jak obecny) i wentylator z tyłu obudowy.
Myślałem o tym, ale po pierwsze znając moje "szczęście to gdzieś będzie cieknąć a po drugie i to najważniejsze brak funduszy.
A wentylator 14cm i tak leży sobie i czeka na wykorzystanie więc może dam mu szansę w mojej obudowie, którą ciut przerobię 
Ahas… to coś źle popatrzyłam. Tak czy siak, zrób najpierw porządek w obudowie. Ułóż kabelki ładnie itp. A w ogóle to pokaż jak tam masz w środku. Bo tak to można sobie pogdybać. Nawet nie wiadomo co to za buda jest.
Buda no-name. Jak córka da mi spokój i sam nie padnę to dam foto.
Na razie musimy bez tej informacji. A kable pochowane możliwie najlepiej jak się dało z tyłu (tzn bocznej ściance).
Na szybko coś zbliżone w 90% do Zalman Z3 tylko bez możliwości zamontowania wentylatora u góry.
A że mam do wykorzystania 14cm to zmieści się na bok (jak wytnę kanałek złomu).
Zasilacz na dole obudowy (zasysa z dołu, pluje do tyłu) i kable biemodularne więc nie będzie sensu za bardzo dawać drugiego z przodu wentylatora bo są 2xHDD no i jednak jakieś tam kable od HDD, które już się nie zmieściły z “niewidocznej strony obudowy”. Więc wentylator tam miałby mały sens.
No raczej wygłuszanie będzie bez sensu bo przez otwory gdzie są wentylatory i tak będzie słychać odrzutowca (oczywiście słowo ciut nad wyrost) GTX 1050 TI OC 4GB.
Jeśli tak wygląda ta obudowa, olałabym jakiekolwiek dodatkowe wentylatory. Zwłaszcza, jeżeli ma otworki w górnej powierzchni. Grawitacyjna rotacja załatwia sprawę wystarczająco.
1 polubienie
Nie ma otworów u góry, a głównie chcę najniższym kosztem zbić temperaturę na karcie graficznej.
Czy ten wentylator 14cm z boku obudowy by pogorszył wszystko ?
Co to za grafka jest dokładnie? Chodzi mi o jej wygląd.
Ahas… wyprowadzanie ciepła idzie poza obudowę. Tym bardziej bym olała. Gra nie warta świeczki, a tylko wzrośnie hałas i pobór prądu.
1 polubienie
Czyli szukać innego chłodzenia dla tego sprzętu… No okej. Pozdrawiam i dziękuję.
Olać, a nie szukać dziury w całym. Architektura pascal i tak będzie miała swoją temperaturę pracy, cokolwiek byś nie zrobił. Bo musi ją mieć do poprawnego działania. Widełki typu 60-65 to normalka, a maks dla tych układów to 90, gdzie po przekroczeniu 90 stopni następuje automatyczne wyłączenie.
1 polubienie
W tej karcie nie zbijesz dużo stopni tylko powiedz ile maks osiągneła
W CS:GO (na maks wszystko) jest w porywach ~67stopni i te porywy powodują nagły start wentylatorów i stają się przez 1-3sek głośne.
W benchmarkach trudno ten efekt osiągnąć, wentylatory stopniowo zwiększają obroty, nie startują jak szalone.
Spróbuję jak mi polecili w innym wątku jakiś profram od MSI do ustalania krzywej działania wentylatorów.