Czy można rozmawiać przez komórkę, jadąc rowerem? (po ulicy, jak i ścieżce oraz chodniku)
Myślę że tak, ale chciałbym się upewnić.
Czy można rozmawiać przez komórkę, jadąc rowerem? (po ulicy, jak i ścieżce oraz chodniku)
Myślę że tak, ale chciałbym się upewnić.
Jeśli masz słuchawkę lub zestaw głośnomówiący to nie ma problemu.
Trzymając w ręce NIE.
Art.45.2. Kierującemu pojazdem zabrania się:
Rower to też pojazd.
Ponadto po chodniku nie jeździmy rowerem.
Pokaż mi takowy przepis ??
Po chodniku nie można jeździć tylko tam gdzie jest ścieżka rowerowa, a jadąc chodnikiem mamy obowiązek ustąpienia pierwszeństwa pieszym.
dokładnie, a gdy masz poniżej …9 roku życia, tylko pod opieką dorosłego.
Miałem trochę do czynienia z pewnym problemem. Młodzi Sportowcy - Triatlon mają problem z prawem… 12 lat, trenuje. Gdzie może jeździć?
Karty rowerowej nie ma. Po ulicy nie może jeździć.
Na chodniku nie ma drogi rowerowej.
Odpowiedzią wg. polskiego prawa jest KRAWĘŻNIK.
Odpowiedź prosta:
Wyrobić kartę rowerową (możliwe już dla 10 latków).
Ustawa Prawo o ruchu drogowym mówi:
Oddział 11
Przepisy dodatkowe o ruchu rowerów, motorowerów oraz pojazdów zaprzęgowych
Art. 33.
Kierującemu rowerem lub motorowerem zabrania się:
jazdy bez trzymania co najmniej jednej ręki na kierownicy oraz nóg na pedałach lub podnóżkach;
Mówiąc krótko jedną rękę musisz mieć na kierownicy, a co zrobisz z druga to juz twoja sprawa (możesz trzymać w niej telefon)
Możesz nią sobie dłubać w nosie, albo i nawet trzymać telefon, ale nie wolno Ci przez niego rozmawiać w czasie jazdy.
A jedząc na rolkach, deskorolkach ?
To wtedy do cyrku. Jeść, jechać na desce i jeszcze gadać przez telefon to już prawdziwa ekwilibrystyka
Nie tylko. Jazda po chodniku dopuszczalna jest tylko w przypadku kiedy chodnik ma szerokość powyżej 2 metrów i jednocześnie na jezdni dopuszczona jest jazda z prędkością powyżej 50 km/h. Albo jeśli kierujący rowerem opiekuje się dzieckiem poniżej 10 lat, które jedzie rowerem dziecięcym po chodniku. No i oczywiście na przejściu dla pieszych trzeba zejść z roweru i go przeprowadzić na pieszo.
A rozmowa przez telefon trzymany w ręku podczas jazdy jest zabroniona. Nie ma znaczenia, czy będziesz prowadzić rower, samochód czy tramwaj.