Różne dane nt rozdzielczości

na pulpicie Win XP klikam prawym klawiszem myszy z menu wybieram właściwości-ustawienia i zadaję 1600x900.

W tym samym menu kontekstowym mam także ustawienia karty z innego programu, patrze tam i faktycznie jest 1600x900.

Na monitorze LED 22" który ma natywną rozdzielczość 1920x1080 wywołuję przyciskiem na obudowie Menu i tam w informacjach mam rozdzielczość 1440x900.

Skąd ta rozbieżność i jaką rozdzielczość mam faktycznie?

Nie słuchaj tego co mówi OSD monitora. Prawie w każdym znajdziesz co najmniej jedną rozdzielczość przy której kłamie.

Tak btw. powinieneś używać natywnej rozdzielczości monitora.

![-o<

sorry za brak przywitania ale pisałem w “biegu” zaaferowany problemem. Ustawienie automatyczne nic nie daje - wciąż wyświetla dane j.w.

Nnick dzięki za zaskakujące pocieszenie. Ta rozdzielczość to stan tymczasowy tzw mniejsze zło gdyż zacząłem od monitora wymianę całego sprzętu a stara karta co prawda ma tryb natywny monitora (1920x1080) ale wyświetlane obraz jest zdeformowany (cienkie wyblakłe czcionki bez względu na ustawienia kontrastu, jasności itd. ) a i kolory się “zlewają”. Tak więc na kilka(naście?) tygodni będę miał ustawioną kolejną niższą od natywnej byle zachować format 16:9.

Jeśli to jest monitor LCD to polecam kliknąc na nim przycisk auto żeby ustawił obraz oraz poczytać co to cleartype

http://support.microsoft.com/kb/306527/pl

dzięki ale niestety… z cleartype zapoznałęm się juz daaaawno temu a auto nie ustawia poprawnie ale na innym wątku już wytłumaczono dlaczego :slight_smile: