Różne prędkości na 2 laptopach w jednym mieszkaniu

Witam wszystkich

Mam internet 100 Mbit.
Korzystają z niego dwa komputery w jednym mieszkaniu, oba przez wi-fi.
Ten sam system (win 10), podobne konfiguracje.
Na jednym laptopie prędkość wynosi dokładnie tyle ile łącze, tj. 100 Mbit/s, a na drugim od 30 do max 55 Mbit/s.
Co dziwne komputer który jest bardziej oddalony od routera (inny pokój) jest tym na którym internet jest zdecydowanie szybszy.

Czy orientuje się ktoś gdzie może leżeć problem?

Pozdrawiam

Zapewne w jednym jest karta wifi G a w drugim szybszym N. Chodzi o szybkości transferu obsługiwane.

1 polubienie

Napisz jakie to są konkretnie laptopy, firma i model :slight_smile:

Tak jak wyżej możliwe że 1 z lapków ma inną kartę sieciową…

Mogą też być jakieś zakłócenia w mieszkaniu ale raczej wątpię wiązało by się to ze dynamicznymi-losowymi spadkami transferu lub też ich brakiem.

Proszę podać nazwe modei lapków… opcjonalnie może też być to problem ze sterownikami i wystarczy wgrać nowsze by poprawić działanie karty sieciowej…

Pierwszy laptop to Lenovo Z580 i5-3210M, 8 GB ram (prędkość prawidłowa, ale bardziej oddalony od routera).
Drugi laptop to Toshiba Z30-A-12Z i3-4010U, 4 GB ram (prędkość niższa, w tym samy pokoju co router).

Pozdrawiam

Lenovo obsługuje WiFi-4 czyli b/g/n a Toshiba WiFi-5 czyli a/b/g/n/ac. Ot i cała tajemnica :slight_smile:

januszek, możesz jaśniej? mam przez to rozumieć, że Toshiba ma gorszą kartę sieciową?

Raczej lepszą
https://www.duckware.com/tech/wifi-in-the-us.html

Pobierz nowsze sterowniki do toshiby

Toshiba ma lepszą.

Możliwe że ten 5Gh nie radzi sobie ze ścianą :smiley:
Postaw go obok routera i sprawdź rezultat.

No to dziwne bo jak Toshiba ma lepszą to dlaczego net jest wolniejszy.
Przypominam, że to Toshiba jest w tym samym pokoju co router…

Kurcze ja z wifi nie korzystam bo z tym zawsze są jakieś jazdy…
może ktoś inny coś poradzi…

1 polubienie

Dodam, myślę, że dosyć istotne - po kablu jest taka sama czyli niska prędkość.

Może na routerze masz ustawiony limit ? Albo nie takie ustawienia pod wifi 5. Uprzedzam ze to tylko sugestia.

Co to za łącze (dostawca)? Czym/jak szacowałeś prędkość?

Ok, i to jest dziwne.