Witam. Niech mi jakaś mądra głowa potwierdzi, bo ja już sam nie wiem.
W przypadku gdy kupuje Windowsa OEM to do pełnej legalności potrzebuję płytkę, naklejkę COA i dowód zakupu w postaci paragonu lub faktury? Oczywiście rozumiem, że taka Winda nie może być wcześniej aktywowana i dedykowana? Czy to wystarczy?
Natomiast jeśli zdecydowałbym się na BOXa to czy potrzebuję dowód zakupu (nigdzie nie mogę tej informacji zdobyć
Pytam, bo różne wersję chodzą na alledrogo i chyba powoli się będę decydował coś kupić. A nie chciałbym zakupić coś za kilka stówek i…“piracić” mimo, że np. aktualizacje przechodzą.
Czy dużo jest różnica w wydajności pomiędzy Vistą a 7?
A na alledrogo jest zdecydowanie taniej niż tu u mnie. I ostatnie pytanie- pchać się w wersję 64 bitową (słyszałem, że są problemy z programami) czy brać starą 32 bitową? Procek oczywiście obsługuje 64.
Liczę na rzetelne odpowiedzi a nie strzały:). Pozdrawiam
a) Tak - dokładnie tych rzeczy potrzebujesz, żeby twój system był w 100% legalny
b) Nie można dezaktywować systemu, po prostu gdy aktywujesz system raz na jednym komputerze, jest on już na zawsze związany z twoim komputerem (oczywiście chodzi o wersje OEM)
c) Nie - w przypadku BOX oryginalnego pudełka z kluczem i płyty - tylko wtedy jest on w 100% legalny.
d) Na Allegro jest dużo różnych wersji, trzeba uważać, żeby nie kupić pirata - tu się z tobą zgadzam.
e) Różnica pomiędzy Vistą a Sevenem jest. Sam zrobiłem przesiadkę z Visty, na Sevena i jestem zadowolony.
f) Pchać się w 64 bitową? A ile masz ramu? Najpierw powiedz jakie masz kompotenty to Ci odpowiem czy opłaca Ci się przechodzić na 64-bit. Ale prawdopodobnie w przyszłości wszyscy będziemy używać 64 bitowych systemów, więc warto się przesiąść…
Mam E5200, MSI P-35, GF9600GT i najważniejsze 3GB Ramu (2x1GB +2x512MB). Uważam, że to w miarę dobry sprzęt mimo upływu czasu, więc dlatego pytałem o Vistę. Co jak co, ale jej wersje są dużo tańsze niż 7,a chyba nie powinna mi zamulać. Aczkolwiek lubię mieć wszystko “wydajnie i szybko”, więc sam już nie wiem…Czyli chyba najlepszym rozwiązaniem było by poszukać jakiejś okazji używki BOXa- w najgorszym razie w przypadku gdyby coś mi nie przypasowało, nie spodobało się mógłbym to sprzedać i nie wiele stracić…