Różne wersje Windows i ich licencje

Witam. Niech mi jakaś mądra głowa potwierdzi, bo ja już sam nie wiem.

W przypadku gdy kupuje Windowsa OEM to do pełnej legalności potrzebuję płytkę, naklejkę COA i dowód zakupu w postaci paragonu lub faktury? Oczywiście rozumiem, że taka Winda nie może być wcześniej aktywowana i dedykowana? Czy to wystarczy?

Natomiast jeśli zdecydowałbym się na BOXa to czy potrzebuję dowód zakupu (nigdzie nie mogę tej informacji zdobyć :))

Pytam, bo różne wersję chodzą na alledrogo i chyba powoli się będę decydował coś kupić. A nie chciałbym zakupić coś za kilka stówek i…“piracić” mimo, że np. aktualizacje przechodzą.

Czy dużo jest różnica w wydajności pomiędzy Vistą a 7?

A na alledrogo jest zdecydowanie taniej niż tu u mnie. I ostatnie pytanie- pchać się w wersję 64 bitową (słyszałem, że są problemy z programami) czy brać starą 32 bitową? Procek oczywiście obsługuje 64.

Liczę na rzetelne odpowiedzi a nie strzały:). Pozdrawiam

Ok, ja będę tą mądrą głową:D

a) Tak - dokładnie tych rzeczy potrzebujesz, żeby twój system był w 100% legalny

b) Nie można dezaktywować systemu, po prostu gdy aktywujesz system raz na jednym komputerze, jest on już na zawsze związany z twoim komputerem (oczywiście chodzi o wersje OEM)

c) Nie - w przypadku BOX oryginalnego pudełka z kluczem i płyty - tylko wtedy jest on w 100% legalny.

d) Na Allegro jest dużo różnych wersji, trzeba uważać, żeby nie kupić pirata - tu się z tobą zgadzam.

e) Różnica pomiędzy Vistą a Sevenem jest. Sam zrobiłem przesiadkę z Visty, na Sevena i jestem zadowolony.

f) Pchać się w 64 bitową? A ile masz ramu? Najpierw powiedz jakie masz kompotenty to Ci odpowiem czy opłaca Ci się przechodzić na 64-bit. Ale prawdopodobnie w przyszłości wszyscy będziemy używać 64 bitowych systemów, więc warto się przesiąść…

Od 3GB RAM-u 64x polecam…

Wyjaśniłeś mi sporo, dzięki.

Mam E5200, MSI P-35, GF9600GT i najważniejsze 3GB Ramu (2x1GB +2x512MB). Uważam, że to w miarę dobry sprzęt mimo upływu czasu, więc dlatego pytałem o Vistę. Co jak co, ale jej wersje są dużo tańsze niż 7,a chyba nie powinna mi zamulać. Aczkolwiek lubię mieć wszystko “wydajnie i szybko”, więc sam już nie wiem…Czyli chyba najlepszym rozwiązaniem było by poszukać jakiejś okazji używki BOXa- w najgorszym razie w przypadku gdyby coś mi nie przypasowało, nie spodobało się mógłbym to sprzedać i nie wiele stracić…

Na twoim miejscu dołożyłbym do Windows 7, jest o wiele lepszy niż Vista.

Nie musisz brać wersji Ultimate ani Pro, większości użytkowników wystarczy Home Premium.

Polecam wersję OEM. Microsoft nie przetrzymuje zbyt długo informacji o twojej maszynie…

co z tą informacją zrobisz to już twoja sprawa :wink:

Co do wersji 32 a 64 sam wybrałem 32.

Zawiodłem się na wersji 64 bit Visty.

Jeżeli nie potrzebujesz bardzo dużo ramu, polecam 32 bit (widzi max 3,25GB)

System 32 bitowy zajmuje mniej zasobów, mniej problemów ze starszym oprogramowaniem, mniej problemów z driverami

(nie każdy producent śpieszy się z ich wydaniem).

no i najważniejsze: oprogramowania 64 bit jest niewiele, producenci wciąż produkują znaczną większość 32

i 64 bity wcale nie niosą za sobą wzrostu wydajności (przynajmniej takiego o którym można by wspominać)

można do tego dodać jeszcze książeczkę

dedykowana może być ale jeśli kupujesz system dedykowany na sprzęt np. HP to musosz ten system zainstalować na sprzęcie HP

Aby nie zakładać kolejnego tematu. Czy ten Windows jest w pełni legalny?

http://www.allegro.pl/item865167208_ms_ … _1pak.html

Może i tak, ale u takiego gościa bym nie kupił.

Za 20zł więcej można kupić od sprzedawcy, który ma kilka tys. punktów.