Różnica miedzy dyskami 5400 a 7200

Hej,

Kupiłem pare dni temu Samsunga 1,5 TB HD154UI 5400 . Zastanawiam czy jak bym go wymienił na jakiś 7200 była by znacząca różnica w wydajność tzn jedni ludzie mówią o różnicy 30-40% inni o ok 10-15% . Kupiłem go ponieważ zostałem poinformowany , że gry mi będa szybciej chodzić ( przedtem miałem 8MB cache ) .

Ale jakoś nie odczułem różnicy . Czy jak bym wymienił na 1 TB 7200 miałbym znaczacy boost wydajności ?

Pozdrawiam .

SewerynSewer , dysk znacząco nie przyspieszy działania gier jeśli nie masz dość dobrego sprzętu na daną grę.

Większy efekt uzyskasz dokładając pamięci niż wymieniając dysk. Dysk ma znaczenie przy działaniu systemu, tam jest duża ilość małych plików i szybkość dysku ma spore znaczenie.

Tak na moje oko to do gier raczej potrzebujesz dobrej grafiki, procka i odpowiednią ilość ramu.

Pytam czy była różnica gdybym posiadał dysk Samsunga F3 1 TB a Eco Samsunga 1,5 TB ? Czy gry chodziły by mi troche szybciej czy nie było by różnicy ?

Mój komp to

AMD Athlon 250x2

2GB Ramu DDR 2

GeForce 210 512 MB

Pytam czy była by różnica w chodzeniu gier bo do innych rzeczy dobregp kompa mi nie potrzeba . 10 czy 15% zwiększenia szybkości chodzenia gier to dużo jest więc się pytam . Kupiłem go niedawno więc moge mieć szanse na zwrócenie dysku bez dodatkowych kosztów i wymienieniu go na ten nowy o mniejszej pojemności ale szybszy a na tym mi głównie zależy . Pozdrawiam

Dodane 28.10.2010 (Cz) 13:26

Raczej nie bo wykorzystanie pamięci zawsze mam poniżej 2GB ramu

Jak chcesz żeby ci gry szybciej chodziły to kup kartę graficzną do gier. Bo ten gf210 to tak ciut lepiej od grafiki zintegrowanej.

Różnic pomiędzy dyskami 5400 a 7200 jest sporo. Zasadniczą sprawą jest to, że prędkość zapisu i odczytu danych w dużym stopniu zależy właśnie od prędkości obrotowej talerzy. Wynika z tego, że procesy zapisu i odczytu będzie szybszy w przypadku dysku 7200. Jak to ma się do prędkości działania gier? Praktycznie nijak. Jedyne co wyniknie z wymiany dysku na szybszy to to, że wszelkie moduły będą się szybciej wgrywać do pamięci RAM, czyli wszelkie ładowanie nowych lokalizacji, nowych misji itp itd będzie trwało krócej, ale lokację i tak ładujesz parę lub paręnaście sekund, a grasz na niej od paru/parunastu minut to czasu liczonego w godzinach w zależności od gry. Tak więc odpowiedź na pytanie, czy szybszy dysk poprawi płynność rozgrywki brzmi nie, ale stracisz mniej czasu wpatrując się w pasek postępu.

Przecież ona ma 512 MB to nie wystarczy . gry wymagają 128 czy 256 . A to jest 512 czyli 2x razy większa .

Dodane 28.10.2010 (Cz) 15:50

Jak kupowałem dysk to koleś od którego go kupowałem poinformował mnie , że sprzęt mi nie będzie mi działał efektywnie bo mam dyski sprzed 8 lat . A teraz mi mówisz, że nie ma żadnej różnicy jakiego dysku używam .

Gościu wciskał ci kit bo chciał dysk sprzedać. Co z tego że karta ma 512 pamięci. Do malucha jak założysz koła z F1 to Ferrari z niego nie zrobisz, karta jest poprostu za słaba.

Nic takiego nie napisał, pytałeś czy gry na 7200 będą płynniej działały i tu masz odpowiedź że NIE.

Natomiast komputer ogólnie będzie działał szybciej na dysku sATA 7200… pewnie miałeś dysk ATA.

Może myślał że używasz go jako serwera plików albo serwer bazodanowy.

Więc nie ma różnicy jaki dysk stary mam . Miałem Seagate 160 GB 8MB Cache . Wszystko będzie tak samo chodziło ?

I tak go chętnie wymienie bo nareszcie będe miał miejsce na jakieś filmy czy składanki bez czyszczenia dysku co chwile .

Dodane 28.10.2010 (Cz) 16:20

To z tego , że jak karta ma 512 MB . Tzn , że nie jest słaba bo ma tyle pamięci . Słaba to by była 64 MB

Co z tego, że ma dużo pamięci? Ilość pamięci ma większy wpływ, gdy chcesz uruchamiać gry w wysokich rozdzielczościach z technikami poprawiania jakości typu antyaliasing czy filtrowanie anizotropowe (choć należy dodać, że 512 MB to teraz raczej taki średni standard, bez rewelacji). Natomiast przede wszystkim na szybkość działania 3D ma wpływ procesor graficzny GPU, a także prędkość pamięci karty graficznej (a zatem nie tylko jej pojemność!), a właśnie GPU w GeForce 210 jest niskich lotów i nic na to nie poradzisz.

Tzn , że gry niektóre mi kiepsko chodzą przez to , że mam DDR 2 a nie na przykład DDR 5 ?

Pod tym względem różnica również jest wielka, ale przede wszystkim chodzi o ten słaby GPU. :slight_smile:

Z dysków 7200 ja korzystam od czasów kiedy miałem pierwszego IBMa 13GB 7200RPM (chyba ATA66), faktycznie są szybsze. (BTW ponad 20tys godzin nadal działa jako dysk do kopii zdjęć:) )

Potwierdzam to co pisze sapphire9550 , Lepiej mieć szybki dysk, wolny RAM niż wolny dysk i szybki RAM. Tu porównujemy ms (dysk) z ns (RAM), więc prawie jakby papierowe pieniądze porównywać z monetami.

Troche nie rozumiem czyli co moge używać duzych rozdzielczości dzięki pojemności mojej karty graficznej ale i tak mój procesor mojej karty graficznej nie będzie w stanie ich obrobić czyli i tak czy siak mi będzie spowolniało ?

Dokładnie - nie będzie w stanie ich wydajnie obrobić.