Ostatnio zakupiłem nowy dysk, zrobiłem 3 partycje z czego 2 musiałem sformatować z pod windows’a.
Jedną partycję sformatowałem nie odznaczając ‘szybkie formatnowanie’ i formatowała sie ponad godzinę (ponad 300GB) a drugą też ponad 300GB odznaczyłem ‘szybkie formatowanie’ i formatowała się z 2 sekundy… (dysk nowy, żadnych danych nie było)
Mógł by mi ktoś powiedzieć na czym polega różnica? Oczywiście prócz zaoszczędzonego czasu? I którą opcje lepiej stosować?
Szybkie formatowanie wyrzuca z dysku tylko spis treści (dane fizycznie pozostają ale bez specjalnego oprogramowania ich nie odzyskasz) dlatego jest takie szybkie.
Zwykłe formatowanie kasuje wszystko kawałek po kawałku (oczywiście teoretycznie bo dla chcącego nic trudnego) więc trwa to dłużej.
Tu chyba raczej nie ma odpowiedzi na pytanie kol." SOGA". Wszystko za to znajdzie w linku kol."semtex’. Ja poczytałem i już wiem . semtex- dzięki =D> . Pozdrawiam.
. Moim skromnym zdaniem wynika z tego że dokładne formatowanie ma sens w dysku już używanym(poszukiwanie uszkodzonych sektorów), w nowym dysku takiej potrzeby chyba nie ma. Pozdrawiam.