Roznica miedzy Ubuntu a Kubuntu

Witam, zamowilem i dostalem od Canonical, Linuxa, Ubuntu 9.10 oraz Kubuntu 9.10 (server Edition tez ale nie potrzebny mi ten system) I chcialbym sie dowiedziec jaka roznica jest miedzy Ubuntu a Kubuntu

Szukalem na forum, i znalazlem ze srodowisko graficzne, KDE i Gnome, ale czy dziala tak samo? Narazie mialem tylko Ubuntu, i fajne ale czy kubuntu podobne?

ubuntu = gnome

kubuntu = kde

Różnią się środowiskiem graficznym:

Ubuntu - Gnome

Kubuntu - KDE

Xubuntu - XFCE.

Jeszcze jest lubuntu z LXDE

Płytki, które otrzymałeś od Canonical, powinny mieć opcję LiveCD, czyli uruchomienia systemu z płyty. Odpal sobie Ubuntu, a potem Kubuntu i po prostu sprawdź, które bardziej ci się podoba i lepiej spełnia twoje potrzeby. Informacje o środowiskach graficznych GNOME i KDE możesz bez problemu znaleźć w internecie (choćby na Wikipedii) wraz ze zrzutami ekranu.

Pytałeś, czy system działa tak samo - system w obydwu przypadkach działa identycznie, nie zmieniają się także główne ustawienia, pliki konfiguracyjne i niektóre narzędzia administracyjne, możesz wciąż korzystać z tych samych programów. Środowisko graficzne wpływa bowiem tylko na to, w jaki sposób ty będziesz z tego systemu korzystał - decyduje ono o bazie podstawowych aplikacji, wyglądzie i funkcjach twojego pulpitu. Nie będę się tu jednak rozpisywał, najlepiej będzie, gdy sam to sprawdzisz :wink:

Dzieki Szyna21, Najbardziej mi pomogles :slight_smile: Zainstalowalem w VirtualBox i powiem ze jednak Ubuntu mi sie bardziej podoba od Kubuntu

Choć to tylko kwestia gustu i przyzwyczajnie - moim ulubionym jest Xubuntu…

ale jak mówię to zależy tylko od danego użytkownika…

xubuntu nie mam narazie, sciagne moze i zobacze, dzieki :slight_smile:

matmaxalez , na forum używamy polskich znaków (ż, ś, ó, ć itp.). proszę wyedytować swoje posty i poprawić co trzeba. W przeciwnym wypadku temat wyląduje w koszu.

Kilka razy juz pisalem … Nie mam polskiego kompa, nie mam polskiej klawiatury :slight_smile:

To że nie używasz obecnie KateOS albo Auroksa czy PLD nie oznacza, że w innych systemach, które nie są tworzone przez Polaków nie można ustawić zarówno języka polskiego jak i polskiego układu klawiatury zarówno w Linuksie jak i Windowsie.

Zainstaluj paczki językowe, dla Gnome zainstaluj pakiet o nazwie language-pack-pl a dla KDE language-pack-kde-pl. W ustawieniach klawiatury ustaw polski układ i wybierz odpowiedni typ klawiatury jeśli masz inny niż QWERTY.

Co do polskiego układu klawiatury w Windowsie to jest przyklejony temat na forum jak to zrobić, poszukaj sobie bo ten dział nie tyczy się Windowsa.

Pozdrawiam!

Szukalem ale nie znalazlem, mozecie podac adres?

Podałbym Ci link na PW ale stwierdziłem, że chyba jednak za słabo szukałeś. Zajrzyj do pierwszego lepszego działu związanego z Windowsem i szukaj przyklejonego tematu pt. Tematy ważne dla każdego usera , jeśli chcesz mieć polskie znaki pod Windowsem. Jeśli chcesz mieć polski układ klawiatury pod Linuksem to zainstaluj paczki, których nazwy podałem wyżej.

Pozdrawiam!

mam azerty i chcialbym zeby tak zostalo, ale zeby byly polskie znaki :slight_smile: Mam windows 7 jak cos

znalazlem to polski-uklad-klawiatury-anglojezycznym-windows-t123847.html ale to jest dla klawiatur qwertowych