Różnica temperatur między rdzeniami

Siemano , kupiłem nowego laptopa (lenovo legion 5i pro) wersja z procesorem i7-13700hx i grafiką geforce rtx 4060.
Pierwsze co zrobiłem było odpalenie prime95 i hw info patrze a tu co drugi rdzeń p (szybki) się gotuje ,jest cieplejszy o 20stopni od drugiego. To jest normalne w tych laptopach?
Laptopa mam dopiero 2 dni, więc jeszcze moge zwrócić

Pewnie tak bo to dwa rózne rodzaje rdzeni, przeznaczone do innych zadań. Taka hybryda. P-core sa przeznaczone do „cięższych” zadań. To typowe rdzenie jakie były w procesorach do 11 gen. Opis ponizej

ja mówie o różnicy temperatury między rdzeniami poszczególnymi rdzeniami P a nie różnicy między rdzeniami P a E

pozatym mam dużo wyższe temperatury niż te w recenzji tego laptopa w notebookcheck

moje

z recenzji

źrudło

Sorry, zasugerowałem sie tą hybryda i nie zwróciłem uwagi że problem dotyczy rdzeni tego samego rodzaju.
Intel nie gwarantuje identycznych temperatur rdzeni ale dopuszczalne różnice nie powinny przekraczać 10-12 stopni.
Sugerowałbym kontakt z serwisem producenta jesli sprzet jest na gwarancji.
Przyczyny moga byc różne ale najcześciej to problem z równomiernym stykiem procesora z chłodzeniem.
P.S.Recenzja tego laptopa nie podaje jakie sa temperatury poszczególnych rdzeni.
Nie ty jeden masz problem.

Albo coś nie tak z chłodzeniem, albo kupili jakieś wybrakowane chipy. W końcu to Lenovo, więc całkiem normalna sprawa. Większość ludzi nie zwraca uwagi na takie rzeczy i twierdzi, że jest zaj…

Po mojemu Twoje temperatury są takie same jak te z recenzji.

Temperatura rdzenia: 98C (Twoja); 99C (recenzja)
-||- procesora: 98C (Twoja); 97C (recenzja)

Wahania temperatur rdzeni są normalne dla CPU.

20 C pomiędzy rdzeniami P a E może i byłby by w normnie, ale temperatury 97-99C na CPU już nie.
Max temperatura tego proca to 100C wg spec intela. I nowy laptop już ją prawie osiągania.
A co będzie jak po kilku miesiącach układ chłodzenia się trochę zakurzy i wydajność chłodzenia spadnie?

I to jest dziwne, bo throttling powinien już wejść i nie powinieneś osiągać takich temperatur. Sprawdź w jakimś programie obciążającym cpu (nie benchmark) np konwersja wideo czy też osiągniesz takie wysokie temperatury.
Z tego co Yakii podał to nie jest tylko twój problem, może to być problem z tą serią cpu albo np. z coolerami do niej

maksymalne taktowanie powinno się utrzymywać przez minutę, a później spada do 3,3 GHz co obniża temp do ok 81 stopni

Problem dotyczy róznicy temperatur ok. 20 C między rdzeniami P.
Tez w pierwszym momencie sie tym zasugerowałem.

Jak chcesz mieć normalne temperatury to nie wybieraj najnowszych CPU Intela.
Obecnie Intel ma nieco inne podejście do temperatur roboczych swoich procków.

W skrócie jak masz duże obciążenie robocze na CPU i np. ileś stopni tolerancji do maksymalnej temperatury to procek będzie zwiększał swoją wydajność, aby dobić do tej temperatury. Po prostu w nowszych prockach Intela nie ma czegoś takiego jak niewykorzystany margines temperatur, dlatego temperatury są jakie są.
Filmik też wyjaśnia różnice w poszczególnych pomiarach temperatury nawet w przypadku takich samych CPU.
Wiele osób zgłasza takie problemy niezależnie od producenta laptopa.
Można się nie zgadzać w kwestii podejścia do temperatur z inżynierem Intela, ale konsument może wyrazić swój brak zgody na takie coś tylko w jeden sposób: portfelem.

dobra napisze ticketa do serwisu lenovo. sam laptop ma dopiero 5 dni więc jeszcze moge go zwrócić jak jest zły

a podobno to najnowsze procesory intela są najlepsze czy to wedlug recenzji czy benchmarków ,tym się sugerowałem.

To ci odpisza, zebyś reklamował. Ja bym oddał i kupił innej firmy, inny.

miałem kupować della g15 to słyszałem że jest słaby, teraz kupiłem lenovo też słaby, msi katana też słaby. to jakiego mam kupić ? do 10kzł

MSI / Toshiba / Asus / Gigabyte
lenovo może nie jest złe w sumie, bo np tablety robi trwałe, chociaż ja bym thinkpadów szukał
proponuję z tą taką normą militarną to teoretycznie będzie lepiej służył niż takie bardziej „konsumenckie” modele
u mnie na mini pc też temperatury podskakiwały w turbo do prawie stu stopni, ale wyłączyłem oszczędzanie energii i wsio hula jak należy