Witam . Mam na laptopie 2 systemy : Win 7 64bit i Win 10 64 bit. Zauważyłem różnice w zajętości partycji na której jest zainstalowany Win 10. Jęśli się zaloguje na win 7 to pokazuje mi że na partycji z win 10 mak ok 12 gb wolnego miejca a z poziomu Win 10 pokazuje mi że mam 5 gb wolnego miejsca. Skąd taka różnica ?
Pewnie jakieś cachowanie dla któregoś programu. Może np Windows update sobie zarezerwuje miejsce do pobrania aktualizacji itp.
Albo RAM rezerwuje sobie miejsce. Ja bym się tym nie przejmował.
Ale zdecydowanie masz za mała partycje systemowa, czemu ustawiłeś taka małą?
Windows Update jest wyłączone, zresztą na Win 10 internet też jest wyłączony RAM mam 8 Gb, hibernacjia też wyłączona. Zresztą w programie WizTree nie widać co by zwiększyło zajętość partycji…
Od 2019 roku Windows 10 rezerwuje sobie ok 7 GB miejsca na partycji. Ale wewnątrz systemu jest to niewidoczne poniewaz zarezerwowane miejsce jest wypełnianie rozmaitymi plikami tymczasowym i tym podobnymi i dopiero gdy potrzebne to „śmieci” sa kasowane a to „miejsce” jest wykorzystywane zgodnie ze swoim przeznaczeniem. Może z pozycji Windows 7 jest ono widziane jako wolne.
Pewności nie mam. To tylko moje dywagacje ale miedzy ok. 12 GB a 5 GB jest akurat 7 GB różnicy.
Może to być to. To dlaczego jest to widoczne z windowsa 7 zapewne wynika z tego ze przy bootowaniu dysk, dysk z windowsem 10 nie jest dyskiem startowym
Być może ale gwarancji nie ma.