Rozny wyglad w IE7 i Mozilli firefox


(Eldorado1972) #1

Witam. mam takie pytanie: napisana stronka w html i php rozni sie wygladem w tych przegladarkach, glownie pola , mozilla nie interpretuje tego tak jak ma to wygladac. czy jest jakas zasada tworzenia stron zeby wygladaly jednakowo w obu przegladarkach, czy w innych :slight_smile:


(Airborn) #2

a założymy się, żę Mozilla interpretuje to tak jak ma to wyglądać? :clever: tylko po prostu strona jest źle napisana


(Skr3czu) #3

Jedyne co możesz robić to testować cały czas pod tymi dwiema przeglądarkami cały czas jak cos jest nie tak poprawiaj.Ja kiedyś miałem tez taki problem po zrobieniu stronki dopiero załważyłem ten błąd i musiałem bardzo dużo zmieniać ;/ .

Pozdrawiam


(Patrykbuzowicz) #4

Mozilla nie obsługuje m. in. suwaczków, rozwijanych menu i właśnie buttonów (przynajmniej u mnie); (jeśli chodzi o style)


(Airborn) #5

bo kolorowe scrolle nie są częścią żadnej specyfikacji, to wewnętrzny wymysł MS

w jakim sensie?


(Patrykbuzowicz) #6

Rozwijane menu i buttony: posłużę się przykładem BiteFight: w IE są czerwone, w Mozilli ... zwykłe (szare)


(Eldorado1972) #7

do Airborn. Czemu zle jak w IE7 wyglada dobrze(tzn. pola tekstowe sa kolorowe i maja odpowiednie wymiary) a w Mozilli biale i innych rozmiarów ?????


(Patrykbuzowicz) #8

A czemu moja Opera tez je obsługuje? Chyba nie jest MS...

eldorado1972 , Mozilla to szajestwo. Korzystam z niej tylko dlatego że mam modem a ona przyspiesza ;]


(Eldorado1972) #9

Nie wiem czy szajestwo czy nie ale czemu inna interpretacja, czemu jedna przegladarka ten sam kod wyswietla w dany sposob a druga inaczej?? Niech mi ktos to powie :twisted:


(Monczkin) #10

eldorado1972 możesz dopuścić do wiadomości, że przeglądarka dobrze wyświetla strony, jeżeli jest napisana zgodnie ze standardami używanymi na świecie, a nie wymysłami, które nie są opisane w żadnej specyfikacji i nie są żadnym standardem ??

IE ma to do siebie, że łyka wszystko jak młody pelikan....

Bo pewnie się identyfikujesz jako IE :stuck_out_tongue: a nie opera :hahaha:

Tak to sobie można pisać do woli

Dziwne, słyszałem, że Opera jest najszybsza... hm....


(Airborn) #11

dlatego: link 1, link 2, link 3, link 4

Złączono Posty : 04.02.2007 (Nie) 19:56

tutaj "problem" leży w czymś innym, w Presto była zaimplementowana funkcja chociażby kolorująca suwaki, ludzie odpowiedzialni za Gecko nie wprowadzali tego gdyż nie jest to, tak jak napisałeś, zawarte w żadnej specyfikacji, a implementacja czegoś co nie jest objęte jakąkolwiek specyfikacją jest bezcelowe...


(mktos) #12

Opera obsługuje kolorowanie suwakow tylko jeżeli działa w trybie "dziwactw". W trybie standardów suwaków nie koloruje.


(Piotrek Płatek) #13

tak, doświadczenie.

pisz, pisz...podglądaj w różnych browserach i w końcu rozkminisz wszystko (no, prawie)


(Eldorado1972) #14

dzieki. moze to cos pomoze :mrgreen: