Różowe pasy i zielone piksele podczas gier


(Gajjos) #1

Witam

Mam taki problem, że zainstalowałem sobie dzisiaj gre FM09 i po włączeniu cały czas na ekranie są grube różowe pasy oraz migają zielone kropki... Mój komputer spełnia wymagania gry więc pomyślałem że po przeinstalowaniu systemu który robiłem z tydzień temu brakuje jakichś komponentów bądz powodem są inne sterowniki do karty graficznej. Instalowałem inne sterowniki, ale nic nie pomagało. Przed chwilą zainstalowałem FIFE 2009 i objawy były identyczne, ale co ciekawe gra pół roku temu chodziła mi na tym samym komputerze bez problemów! Gdzieś wyczytałem że powodem może byc zasilacz. Faktycznie padł mój poprzedni zasilacz i włożyłem stary. Chciałbym się dowiedziec czy naprawde jest możliwe żeby tym problemem był zasilacz bo mi sie to wydaje troche dziwne, a nie chce na marne kupowac zasilacza...


(Technik Elektro) #2

jaki masz ten zasilacz, podaj pełną konfigurację komputera, od razu po uruchomieniu gry występują artefakty ?? directx zaktualizowany ?? wygląda mimo wszystko na padniętą grafikę...


(Bambosz107) #3

Ewentualnie nie podpiąłeś drugiego kabla zasilającego grafe. Jaki model masz?


(Gajjos) #4

Mam Celerona 2,4 Karta Radeon 9800pro, 1mb ramu, ten zasilacz to jakiś najzwyklejszy Chiński 230V. Mam wina XP z SP2, ale directa też próbowałem aktualizowac... Kabel jest podłączony pozatym dzieje się tak tylko podczas gier


(Onegumas) #5

A może przegrzewa się? Mam taką kartę i czasami potrafi przegrzać się, bo wiatrak odmówił posłuszeństwa. Sprawdź po uruchomieniu systemu jakie temperatury ma radiator na karcie. Sprawdź palcem lub jakimś innym czujnikiem. W ogóle upewnij się czy kręci się wiatrak. Może to być zasilacz ale ja też używałem takiego zasilacza jak wysiadł mi 300 W i jakoś dawał radę.


(Gajjos) #6

Temperatura jest wporządku, tymbardziej że mam zamontowane dodatkowe chłodzenie. A jakie Ty masz sterowniki? To może jeszcze na nich spróbuje...


(Onegumas) #7

Wiesz co, ja używam sterowników 8.12 a powinienem pewnie i wcześniejszych. Z tego co pamiętam to na nowszych nie działało mi coś bo chyba co jakiś czas kończy się wsparcie dla starszych kart. spróbuj tych co ja mam a jak nie da rady to wcześniejszych.


(Bambosz107) #8

przecież Wy macie 2 różne karty graficzne O_o


(Onegumas) #9

No tak, masz rację, mamy dwie różne karty, jak i ja mam dwie różne karty na dwóch komputerach. Na tym, na którym teraz jestem mam ATI Radeon 9800 Pro (R350) 128/256 bit, choć sercem jestem przy nowym kompie ale siłą rzeczy muszę działać na tym. Mam trochę mylący opis.

Jeśli ma tak tylko w grze a nie w systemie to pewnie nie jest padnięta i pewnie to tylko sterowniki albo wina gry.


(Gajjos) #10

Wina gry to nie jest napewno, bo sprawdzałem to na 2 grach w tym na grze która jeszcze pół roku temu działała dobrze.... ściągałem już tyle rodzajów sterowników i na każdych było tak samo.... Macie jakieś inne pomysły? a dysk? możliwe to?


(Bambosz107) #11

a może po prostu przeinstaluj tą fife?


(Gajjos) #12

Przeinstalowywałem ale nie pomogło.... pozatym FM i FIFA to 2 różne gry i w obydwu przypadkach jest tak samo.


(Onegumas) #13

Zainstaluj Ati tray tools, uruchom, prawy przycisk na ikonę programu (będzie w tray'u) -> hardware settings (lub ustawienia sprzętowe jeśli ustawiony jest język polski) -> overclocking settings -> show animation (albo show coś tam, nie pamiętam) -> scan for artefacts. Jeśli podczas wyświetlania animacji pojawiają się artefakty oznacza to że masz albo źle przetaktowaną kartę graficzną (za wysoki oc) lub masz ją uszkodzoną.