Rozpakowanie archiwum RAR

Witam, mianowicie mam taki problem, że mam gre która jest na 2 płytach DVD. Są dwa foldery a w każdym po 24 części archiwum RAR, które po wypakowanie powinny dać 2 obrazy płyt .nrg No i gdy wypakowuje sobie na jakąś partycje ten pierwszy obraz to staje przy jakiś 91% i wyskakuje okienko z dwoma błędami:

• za mało miejsca na dysku (co jest nie możliwe! bo mam ok 10GB wolnego miejsca na tej partycji a obraz zajmuje ok 4,5GB)

• że plik zajmuje ponad 4GB i może być zapisany jedynie na dysku NTFS (mam FAT 32 wszystkie)

Tak dokładnie wygląda ten komunikat:

bladda6.jpg

I teraz pytanie co mam zrobić żeby jakoś uzyskać te obrazy? Żadnej partycji nie mogę sformatować żeby zrobić NTFS bo na każdej mam ważne dane, a za mało miejsca żeby przenieść je przykładowo na inną partycję. POMOCY :frowning:

Musisz przekonwertować ten wolumin na NTFS, bo obecnie masz FAT32.

FAT32 obsługuje pliki o rozmiarze do 1GB.

Menu Start / Uruchom - wpisujesz CMD i klepiesz Enter.

W wierszu poleceń wpisujesz convert X: /FS:NTFS i postępujesz zgodnie z sugestiami.

Zamiast X: podajesz literę swojego dysku.

Uwaga:

Może być konieczne ponowne uruchomienie systemu, jeśli dysk jest w użyciu.

Konwersja nastąpi podczas ponownego uruchamiania systemu. NIe wolno jej przerywać.

Trzeba się modlić, żeby nie padło zasilanie, jeśli nie masz bardzo mocnego UPS-a.

Konwersja z FAT na NTFS

to w sklepach sprzedają gry spakowane :?: :slight_smile:

To przy okazji, bo też nie spotkałem w sklepie takich gier. :wink:

A czy zmiana z FAT32 na NTFS nie uszkodzi plików na tej partycji? jest to w 100% bezpieczne?

Przeważnie wszystko idzie dobrze.

Jest bezpieczne pod warunkami, które podałem.

MS zaleca wykonanie kopii przed konwersją.

Jeśli są tam tylko gry, to nie problem, bo przecież masz płytki CD i DVD, które kupiłeś w sklepie, a zapisane poziomy gier mozna zmieścić na pandrivie, lub CD :wink: