Doszło mi w domu kilka urządzeń które potrzebuję podłączyć przewodem ethernetowym. Niestety router mam już zajęty i szukając rozwiązania problemu podpowiedź google dała mi to bym kupił switcha. Czy taki switch jest trudny w konfiguracji? Wystarczy podpiąć do niego przewód z routera i pozostałe urządzenia wpiąć do niego by to działało?
Switch zwykły niezarządzalny zakup, podłączasz i po problemie. Kup gigabitowy. Są też zarządzalne switche ale to już inna bajka i w domu raczej ci nie potrzebny taki.
ps. podłączasz w dowolny port w switchu, nie ma znaczenia gdzie. Tylko nie zrób pętli czyli jeden kabel wpięty dwoma końcówkami w switch. Dla testu możesz zrobić pętle nic nie zepsujesz sprzętowo.
Switch nie wymaga konfiguracji.
Urządzenia zarządzalne mogą być konfigurowane, jednak na domyślnych ustawieniach będą działały tak jak przełączniki niezarządzalne.
Zgadza się wpinasz i nic Cię nie interesuje !
Przede wszystkim szukaj switch o odpowiedniej prędkości żeby nie ograniczał łącza. Jeśli światłowód to tylko gigabitowy.
Ja tylko dodam, że jak te urządzenia to coś związane z monitoringiem domu (np. kamery itd.), to warto taki ruch separować (VLANy) a to wtedy trochę inny switch i ew. router.
Czasami się przydaje i te małe switche przeważnie mają tylko obsługę kilku VLAN, LACP czy STP, a nawet loop protection.
Netgear robi bardzo dobre switche i fajne jest to, że soft we wszystkich jest taki sam. Nie jak u innych co model to inny interfejs. I wiele modeli oferuje z dożywotnią gwarancją producenta.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Czytam i czytam jeszcze informacje o przełącznikach i wygląda na to że prawdopodobnie zdecyduję się na Switch zarządzany. Dlaczego? Otóż przede wszystkim zakup podyktowany jest tym że doszło kilka komputerów w domu i planujemy w niedalekiej przyszłości przechowywać dane z nich dodatkowo na serwerze NAS być może jakiś Synology a modele wyższe mają agregację do podłączenia dwóch przewodów sieciowych co przy jego konfiguracji przyda się switch zarządzany stąd też wstępnie skłaniam się ku zakupie ubiquiti-8p-unifi-us-8
Mówimy o ZU który nie wie co to VLAN i nigdy nie będzie potrzebne. Sprzedawcy w molochach też nie wiedzą co to jest.
Przełączniki zarzadzalne to nie tylko VLANy. Lepszy Netgear GS108, niż jakieś gówno za 50 złotych. Resztę pozostawie bez komentarza.
Gorąco polecam kupować w molochach, zwłaszcza laptopy, zwłaszcza tanie.
Mają takie modele, że jak się kliknie power, to do momentu pojawienia się pulpitu potrafią minąć 3 minuty.
Ciekawe czy switche też mają takiej klasy?
Te co odpalają w 3 minuty to wersje specjalne dla emerytów
Lepszy Netgear GS108, ten model jest z wyższej linii z dożywotnią gwarancją producenta i jeśli dobrze pamietam, można go spiąć z Netgear Insight.
Gartner wyżej od netgeara ocenia ubi Ja też.
To niech se ocenia.