Rozszerzenie pamięci z 4GB do 8GB - opłacalne?

Witam!

Postanowiłem trochę popracować nad komputerem i taki pomysł wpadł mi do głowy, ażeby zwiększyć pamięć RAM z 4GB na 8GB. Moja płyta główna to Gigabyte GA EG41MFT-US2H (rev. 1.3). W chwili obecnej nie stać mnie na wymianę zasilacza i kupno karty graficznej, dlatego też zastanawiam się nad pamięcią. Mam teraz zainstalowane 4GB RAM 1333MHz (blokowane przez procesor do 1066MHz) w jednej kości DDR3. Wiem, że zwiększenie pamięci do 8GB wiąże się ze zmianą systemu na Windows 7 64-bit (mam zainstalowany 32-bit), dlatego też mam do Was pytanie czy to wszystko jest opłacalne i czy odczuję jakąś znaczną różnicę w różnych grach, czy też w samym systemie? Posiadam oryginalny Win7 64-bit, który leży w szafie, bo nie mam zamiaru go teraz instalować, dlatego koszty systemu możemy pominąć. Reszta potrzebnych podzespołów w opisie. Chciałbym, aby pamięci działały w Dual channel. Proszę o odpowiedzi na temat mojego pomysłu.

Jeżeli masz zintegrowaną grafikę, to różnicy w grach nie odczujesz żadnej, w działaniu systemu raczej też nie.

Jeśli jesteś w stanie zapchać przynajmniej 3GB z 4GB, to bierz te 8.

Osobiście również twierdzę, że nie odczujesz żadnej różnicy. Chyba, że faktycznie nie starcza Ci pamięci :wink:

Mimo wszystko, jeśli masz “w szafie” system x64, a zamontowane masz 4 GB na x32, to zainstalowałbym mimo wszystko x64 - odczyta i będzie używał te dodatkowe 600-800 MB RAM (zależnie ile czyta obecnie).

To nie ma sensu.Jeśli chodzi Ci o gry to musisz zainwestować w kartę graficzną.

Dzięki za odpowiedzi. Nie wykorzystuję w pełni tych 4GB, bo staram się nie uruchamiać dużej liczby programów jednocześnie i nie mam aż tak wymagających (chyba, że VirtualBox, ale tylko dla niego to chyba się nie opłaca). A co myślicie o podkręceniu procesora E6750 2,66Ghz, żeby pamięć działała w 1333Mhz? Nie ukrywam, że próbowałem go podkręcać, ale nie udało mi się, bo komputer już przy 2,7Ghz nie chciał się uruchomić. Z Pentium 4 3Ghz nie było tych problemów i kręcił się dużo więcej.

Witam,w normalnej pracy nie odczujesz żadnej różnicy,jeżeli chodzi o gry to musiał być zmienić na lepszą kartę graficzną.Dla mnie to szkoda kasy bez zauważalnego efektu.Pozdro

A co sądzicie o tym?

Czemu tak chcesz tą pamięć ustawić na te 1333Mhz,co Ci to da?Bez przyzwoitej karty graficznej nie ma sensu podkręcać.Chyba że dla przyjemności :slight_smile:

Procesor też jest ważny, tak samo taktowanie pamięci. Jak już pisałem wcześniej, obecnie nie mam pieniędzy, żeby zakupić zasilacz i kartę graficzną, więc szukam innych rozwiązań do polepszenia pracy z komputerem.

Jednoznaczna odpowiedź - po powiększeniu pamięci, nie odczujesz różnicy.

Po podkręceniu procesora i taktowania pamięci też nie?

Z pewnością nie na tym zasilaczu.

Dobrze, trudno. Już wiem, co kupię w następnej kolejności. Dzięki za pomoc.