Postanowiłem trochę popracować nad komputerem i taki pomysł wpadł mi do głowy, ażeby zwiększyć pamięć RAM z 4GB na 8GB. Moja płyta główna to Gigabyte GA EG41MFT-US2H (rev. 1.3). W chwili obecnej nie stać mnie na wymianę zasilacza i kupno karty graficznej, dlatego też zastanawiam się nad pamięcią. Mam teraz zainstalowane 4GB RAM 1333MHz (blokowane przez procesor do 1066MHz) w jednej kości DDR3. Wiem, że zwiększenie pamięci do 8GB wiąże się ze zmianą systemu na Windows 7 64-bit (mam zainstalowany 32-bit), dlatego też mam do Was pytanie czy to wszystko jest opłacalne i czy odczuję jakąś znaczną różnicę w różnych grach, czy też w samym systemie? Posiadam oryginalny Win7 64-bit, który leży w szafie, bo nie mam zamiaru go teraz instalować, dlatego koszty systemu możemy pominąć. Reszta potrzebnych podzespołów w opisie. Chciałbym, aby pamięci działały w Dual channel. Proszę o odpowiedzi na temat mojego pomysłu.
Osobiście również twierdzę, że nie odczujesz żadnej różnicy. Chyba, że faktycznie nie starcza Ci pamięci
Mimo wszystko, jeśli masz “w szafie” system x64, a zamontowane masz 4 GB na x32, to zainstalowałbym mimo wszystko x64 - odczyta i będzie używał te dodatkowe 600-800 MB RAM (zależnie ile czyta obecnie).
Dzięki za odpowiedzi. Nie wykorzystuję w pełni tych 4GB, bo staram się nie uruchamiać dużej liczby programów jednocześnie i nie mam aż tak wymagających (chyba, że VirtualBox, ale tylko dla niego to chyba się nie opłaca). A co myślicie o podkręceniu procesora E6750 2,66Ghz, żeby pamięć działała w 1333Mhz? Nie ukrywam, że próbowałem go podkręcać, ale nie udało mi się, bo komputer już przy 2,7Ghz nie chciał się uruchomić. Z Pentium 4 3Ghz nie było tych problemów i kręcił się dużo więcej.
Witam,w normalnej pracy nie odczujesz żadnej różnicy,jeżeli chodzi o gry to musiał być zmienić na lepszą kartę graficzną.Dla mnie to szkoda kasy bez zauważalnego efektu.Pozdro
Procesor też jest ważny, tak samo taktowanie pamięci. Jak już pisałem wcześniej, obecnie nie mam pieniędzy, żeby zakupić zasilacz i kartę graficzną, więc szukam innych rozwiązań do polepszenia pracy z komputerem.