Rozszerzenie partycji bez utraty danych

Mam taki problem :slight_smile: dysk ma 2 Tb miejsca a na na pierwszej (najszybszej partycji) ustawiłem tylko 100 Gb (na gry) i chciałbym zwiększyć ją do 200-300 Gb a na drugiej partycji co jest wciąż 1 TB wolnego miejsca mam tylko obrazy iso, programy, filmy,seriale i inne pierdołki. I pytanie jest takie czy da się “przesunąć” z początku partycji od tych “pierdołek” (czyli tej dużej na duperleki) dane tak żebym mógł ich nie stracić a jednocześnie mógł powiększyć partycje na gry ? Pamiętam że był taki program, ale kompletnie nie pamiętam jego nazwy. To jak towarzysze pomożecie ? :wink:

Nawet z poziomu Windowsa się da:0
Wpisz w wyszukiwarkę systemową “partycj” i kliknij enter. Dalej, pewnie ręcznie nie przesuniesz granicy, bo zaczęło zapisywać w drugiej “od początku”, dlatego utwórz trzecią, na trzecią przewal śmieci z 2 i po zlikwidowaniu 2 możesz poustawiać wielkości jak chcesz - między 1 i 3 będzie wolne.
Jeżeli masz całe miejsce rozdysponowane, to zmniejsz 2 i wolne miejsce pojawi się za nią. Pewnie można prościej, ale ja tak robiłem :wink:

Easeus Partition Master Free:

Drugą partycję zmniejsz suwakiem od strony lewej tak, aby zrobić 200-300 GB miejsca wolnego > OK.
Następnie pierwszą partycję rozszerz prawym suwakiem do końca w prawo > OK. Teraz kliknij w górnym menu “Odśwież” i niech się robi, a dość długo to potrwa!

1 polubienie

Dokładnie tego szukałem mielił pół godziny, ale rozszerzył partycję na gry ze 100 do 300 a resztę przerzucił dalej. Wielki dzięki