Rozwalające się tabelki


(Croos22) #1

Witam.

Jak wspomniałem w temacie tego posta mam problem z rozwalającymi się tabelkami.

Chciałbym aby się nie rozciągały i nie wiem jak ustalić tło pod menu.Tzn aby pod kategoriami była jakaś grafika a nie prześwietlające całą stronę tło.

Też nie mogę znaleźć rozwiązania dlaczego menu tak wycentrowało się.

Oto link do strony:http://samisobie.unl.pl/strona/index.html

html:

Portfolio - Marcin "Croos" Kos

|

| Menu główne |
|

  • >
    Strona główna >news >Regulamin >Kontakt
    |

| hmmm |
|
>1 >2
|

|

| o |
|
treść



|

|

| yyyy |
|
dfghjk
|

body { 

	font-family: Arial;

	font-size: 12px;

	color: #000000;

	background: #454649 url(images/bg.jpg) repeat-x;


  }


  a {

	color: black;

	text-decoration: none;

}

a:hover {

	color: black;

	text-decoration: underline;

}

img {

	border: 0;

}


td {

 font-family: verdana,tahoma;

 font-size: 11px;color: #000

  }


  .er1{

  background: url(http://samisobie.unl.pl/pliki_marcin/new/images/tlo.jpg);

 width:200px;

 height:20px;

 text-align:center;

 font-weight:bold;

 color:#fff

}


.er2 {background: url(http://samisobie.unl.pl/pliki_marcin/new/images/tlo.jpg);

 width:30px;height:20px;text-align:center;

font-weight:bold;color:#fff}


.t {

 text-align:center;border:1px solid #D87136;

 padding:10px;font-size:11px;letter-spacing:1px

 }


.brd {

border:1px solid #C6C6C6

}


.sr {padding:10px;

text-align:justify}


.linki {padding:8px;

letter-spacing:1px}

Dzięki.

|

css:


(bartek_m0) #2

Jeżeli używasz css, to zrób w nim wszystko. Tabelki nie służą do budowy struktury strony.


(Croos22) #3

No racja lepiej chyba będzie tak zrobić.

Tylko mam problem z tym menu.Spróbuje zrozumiale wyjaśnić o co mi chodzi.Chciałem aby było tak kilka kategorii menu a pod nim mała grafika.

Próbowałem to robić tak:

css:

.menu li {

background: url(link do grafiki) no-repeat;

}

Znalazłem to gdzieś w necie i wydaje mi się, że jeśli obiekt będzie się znajdował w obrębie

to powinno dać obrazek pod teks.Proszę o poprawienie mnie i dodanie jakiś innych możliwości.Wrzuciłem wersję strony bez tabel i znajduje się ona pod tym linkiem:http://samisobie.unl.pl/strona/index.html


#4

A gdzie w ogóle jest doctype strony?

Wprowadź na samym początku kodu, przed hml:

<?xml version="1.0" encoding="iso-8859-2"?>

Druga sprawa, przestań formatować kod używając

, divy formatuj używając parametru margin w stylach.

Trzecia sprawa, co robi ten

Polecam używać firefoxa z dodatkiem HTML validator, on ci ładnie napisze co robisz źle, a w Twoim kodzie jest jeszcze dużo błędów.


(Croos22) #5

AdamMz , zbudowałem szablon bez użycia tabel jak radził bartek_m0.Co do doctype nie napisałem pewnie dlatego, że zapomniałem.


(Marcin E Pc) #6

Tylko pamiętaj żeby nie chorować na divitis i classitis, bo to też nie dobrze, ale zawsze to lepsze niż budowanie struktury strony na tabelkach. Jest to kompletnie nie praktyczne i wyszło z mody. I pamiętaj żeby używać elementów zgodnie z ich przeznaczeniem (h1 to tytuł, table służy do prezentacji danych tabelarycznych, jak wyniki meczy itp, ale nie do budowy struktury strony).

Pozdrawiam