Rozwiązany: RAM nie wchodzi a CPU "odchudzony" o 800MHz


(system) #1

Ad.1 Ponieważ może to być jedno ze źródeł problemu, zaznaczam iż komputer nie był włączany przez okrągłe 21 dni. Był odłączony od prądu, jednak kable od wszystkich urządzeń peryferyjnych były podpięte.

Ad.2 To długa historia, ale błagam o pomoc.

Z mojej wakacyjnej podróży przywiozłem otrzymaną od kumpla używaną kość 512MB RAM DDR PC3200 firmy SpecTek. Pomyślałem sobie, że dobrze mieć 1GB zamiast 768MB, więc postanowiłem zamontować rzeczoną kość kosztem 256MB DDR firmy GoodRam (o ile pamiętam, od tego samego kumpla :wink: ). Nie próbowałem włączyć komputera przed tą operacją, a gdy wpiąłem kostkę, upewniłem się że kable są dobrze podłączone a części dobrze dociśnięte i włączyłem komputer, zaczął piszczeć (ostrzegawcza "syrena" głośniczka komputerowego).

Układ slotów pamięci w moim EPOXie 8RDA3 wygląda następująco: FIOLETOWY (mały odstęp) CZARNY (większy odstęp) FIOLETOWY. I**** I ****I

Przyszło mi do głowy, że kość o połowę większa od dwóch pozostałych może mieć miejsce w czarnym "rowku", więc do pierwszego fioletowego (DIMM3) wsadziłem 256, do czarnego (DIMM2) - 512, a ostatni zostawiłem sobie na później. Włączyłem komputer. Uruchomił się, ale wystąpił problem z CMOS. Rozłączyłem więc mój stary piecyk, po czym natchniony doświadczeniami z forum.dobreprogramy.pl :slight_smile: wyciągnąłem zworkę JCMOS z drucików jakie łączyła, (przypuszczalnie 1 i 2) przełożyłem na (2 i 3), a po odczekaniu 3-5 minut przywróciłem jej pierwotny stan. Nic to nie dało. Problem z CMOS nadal istniał.

Wcisnąłem więc Delete, przeleciałem się po opcjach BIOSu i CMOSu nawet nic nie zmieniając, zapisałem (F10) i proszę - uruchomił się prawidłowo. JEDNAKŻE

Mój wielki problem nr 1: W PROCESORZE ZAMIAST 1,92GHz MAM 1,15 (Mój Komputer->właściwości)

Mój wielki problem nr 2: NIE MOGĘ ZAMONTOWAĆ DRUGIEJ PAMIĘCI 256MB, PONIEWAŻ KOMPUTER ZNÓW PISZCZY! Mam więc 768MB tak, jak wcześniej. Nie da się tego zmienić?


(Łukash) #2

Bateria podtrzymująca CMOS mogła się rozładować.Kiedyś szwagier miał to samo,po ładowaniu bios ,wyskakiwało że zegar procka się zmienił,ręcznie w biosie przestawiał na właściwy.

Ile dźwięków wydaje bo to powinno naprowadzić na przyczynę.


(system) #3

na początku (256->256->512) piszczał dwa długie razy ostrzegawczo, po czym włączała się syrenka. Teraz (256->512->256) jest tak samo tyle że równolegle z pierwszym długim sygnałem następuje krótki, jaki zawsze wydaje komputer podczas prawidłowego włączania. Ale wtedy nie włącza się prawidłowo, na monitorze nie ma nic, samo wycie.

-- Dodane 18.07.2010 (N) 16:19 --

Zeobiłem to właśnie, nadal 1,15GHz. Cały komputer i internet chodzą wyraźnie wolniej.


(Łukash) #4

Spróbuj włożyć pamięci tak 256-256-512,pierwsza 256 w gniazdo najbliżej procesora.

sygnałi i komunikaty bios

A tu

oczywiście zrobiłeś save setting to cmoc ?


(system) #5

Napisałem przecież:

Teraz co chwilę wyłącza mi się internet i muszę od nowa wybierać numer. Może wirus?


(Łukash) #6

OK.Chodziło o ten procesor.

Możliwe ,przeskanuj pełnym skanem Malwarebytes jak coś znajdzie usuń oraz wykonaj logi OTL, extras i otl na http://www.wklej.org tu linki.


(system) #7

Dzięki, Łukash. Pogrzebałem w BIOSie, wybrałem "load optimized defaults" a następnie "save to CMOS and exit". Znów mam 1917MHz.

Ale ciągle 768RAM, podczas gdy 256 leży wciąż na biurku a jeden ze slotów zieje pustką. Cóż, spróbuję jeszcze raz. Jeśli znów odchudzi mi procka, wiem przynajmniej jak to naprawić. O wynikach powiadomię, zamieszczając edit.


(Łukash) #8

Spoko ,pisze zęby widzieć czy coś odpiszesz-nie edytuj,spróbuj jeszcze 512 dać najbliżej procka.


(system) #9

256-512---256.

Mam 1024MB RAM i 1,92GHz. Problem rozwiązany. Jeszcze raz dziękuję Łukashowi.


(Łukash) #10

No to elegancko :smiley: ,sam rozwiązałeś problem ,ja tylko podzieliłem się doświadczaniami szwagra :wink:


(system) #11

Wiesz, mogę z doświadczenia powiedzieć, oczywiście nie ujmując Tobie, że czasem realne zainteresowanie i motywacja to coś lepszego niż narzucanie się z pomocą ; D


(Monczkin) #12

Wassup997v2 , nazwij proszę temat konkretnie, bez zbędnych problemów w nazwie. Inaczej wyciągnę konsekwencje. Przeczytaj proszę, ten temat viewtopic.php?f=16&t=394978