Mam Raspberry Pi z zainstalowanym ngnix oraz php. Chcę uruchamiać skrypt w bash za pomocą php. Serwer nginix działa, działa też serwer php. Listing skryptu php poniżej.
Dokładnie nie pamiętam. Na pewno uruchamianie skryptów nie jest domyślnie włączone. Po pierwsze zobacz czy module w któym jest shell_exec jest w ogóle włączony w php oraz czy w php.ini nie jest zablokowane wywoływanie skryptów.
A użytkownik php (nie pamiętam jaki jest, ale coś z -www w nazwie) jest w grupie sudoerów?
Sprawdź jako kto uruchamiany jest skrypt - odpal przez shell_exec komendę whoami
Nie zauważyłem sudo, to jeszcze bardziej komplikuje sprawę. Musisz skonfigurować sudo tak by skrypt php nie musiał podawać hasła i w ogóle sudo działało dla usera bez hasła.
Dodatkowo musisz dodać dla usera php powłokę bo domyślna to /bin/sh niepozwalająca zalogować się do terminala i wykonywanie komend.
Oczywiście należy pamiętać, że to co próbujesz zrobić (w taki sposób jak próbujesz zrobić) jest skrajnie niebezpieczne i takie R-Pi nie powinno być wystawione do publicznej sieci. Dopóki jest to nauka lub lokalne wykorzystanie i R-Pi nie ma dostępu do sieci można iść na takie skróty. Ogólnie powinieneś takie rzeczy zaprojektować tak by były bezpieczne, bo w tym przypadku to jest skrajnie niebezpieczne.