Zrobiłem sobie właśnie kopie w linuxie za pomocą TImeshifta.
Skopiowałem wszystkie konta użytkoników jednak nie jestem pewny czy odzyskam w razie czegoś również konto w firefoksie z zapisanymi hasłami do stron np oraz inne aplikacje??
Firefox nie jest synchronizowany online. Ktoś wie jak wygladają te snapshoty ?
Zależy od ustawień.
Timeshift jest nakładką na RSYNC m. in.
Domyślnie ustawienia Timeshift wykluczają katalog HOME użytkownika, gdzie trzymane są także ustawienia aplikacji w ukrytych katalogach.
Musisz go tak ustawić, aby nie wykluczał katalogów w HOME z “.” na początku nazwy.
snapshoty są w takiej formie jak oryginalne pliki. (z dowiązaniami do nowych migawek danych plików/katalogów).
Jeżeli chodzi o Firefoxa to jego profil masz w całości w: /home/NAZWA_UŻYTKOWNIKA/.mozilla/
Nie do końca bo jest jeszcze cache.
Jak przywróci się same: ~/.mozilla to trzeba się spodziewać pojawiania błędów na wyświetlanych stronach.
Wyjścia są dwa:
przywracać: ~/.mozilla i przywracać: ~/.cache/mozilla
przywracać: ~/.mozilla i usuwać: ~/.cache/mozilla
Odnośnie profilu Chromium będą to odpowiednio:
~/.config/chromium
~/.cache/chromium
Z tym że nie wiem jak jest obecnie ale kiedyś hasła Chromium były przechowywane w Portfelu.
Tak wiec możliwa jest sytuacja że przywrócenie powyższych katalogów może nie przywracać haseł jeśli wcześniej były usunięte z poziomu przeglądarki. Jeśli komuś nie zależy na prywatności zawsze zostaje możliwość synchronizacji Chromium w Google.
Ja mam ~/.cache/Mozilla jest nie istotne - ja mam je przeniesione w ustawieniach do /tmp i cache ląduje w RAM, którego mam pod Linux pod dostatkiem. @menido2 tak, wystarczy skopiować, może być to nowsza, ale nie starsza wersja FF.
Co do Chromium to się nie wypowiem, bo nie używam.
@Domker Wydaje mi się że to twoje polecenie tylko dodaje pliki z kopii a nie usuwa zbędnych plików. Bardziej widziałbym tu zadanie dla rsync z tym że @jeffrej ma za mało wiedzę na używanie rsync gdzie łatwo można zrobić sobie krzywdę.
@jeffrej Podam ci przykłady skryptów jakich ja używam do robienia kopii Firefoksa i Chromium: https://pastebin.com/9wjbpRkC https://pastebin.com/vtvM2LHJ
Podczas robienia kopii przeglądarki mają być wyłączone.
Odnośnie przywracania to z twoją wiedzą lepiej rób to w menadżerze plików (usuwasz katalogi i zaraz rozpakowujesz z utworzonych kopii).
Również interesuje mnie kopia oraz backup. jakie narzędzia na linuxa polecicie?
Aktualnie mam elementary OS a tam nie widzę żadnych wbudowanych opcji przywracania ani snapshotów.
A może jest ale nie wiem jak to znaleźć. Ktoś kojarzy ?