Zakupiłem Zotaca RTX 2060, w której edycji to dobre pytanie. Cena była korzystna i próbuję teraz rozwiązać w karcie problem taki, że nie da się przejść przez 3dmark i incydentalnie pokazują się artefakty w grach. Kartę kupiłem jako nie do końca sprawną i upatruje problemów w jej biosie. Dokładnie zbadałem problem i sprawdziłem, że w trybie boost karta wskakuje na 1965 MHz i to jest chyba jej główny problem. Za duży boost powoduje zblokowanie benchmarka - nie każdego bo przykładowo Furmark działa. Dokładnie nie wiem jaka to edycja karty. Są jej różne edycje, z naklejki wynika, że to wersja AMP, ale gdy mam BIOS od AMP wzięty z VGA Bios collection to boost jest ponad 2000 i karta wykłada się szybko. Pod względem elektroniki karta sprawna, po rozebraniu sprawdziłem, iż była na niej fabryczna pasta, więc karta nie grzebana. Dałem nową pastę, w tym na moduły pamięci, czyściłem sprężonym powietrzem to nie pomogło. Co najciekawsze po wrzuceniu biosu od wersji Twin Fan karta chodziła prawidłowo przez 1,5 dnia po czym problem z zbyt dużym boostem powrócił. Prawdopodobnie biosy z TechPowerUp są zmodowane w jakiś sposób i stąd są problemy. Oryginalny bios nie wiem jaki był w karcie. Laikiem jak chodzi o sprzęt czy same komputery nie jestem, kartę sprawdzałem, testowałem i stawiam na BIOS. Prośba do was. Czy posiada ktoś kartę RTX 2060 Zotac Twin Fan z oryginalnym biosem i może mi podesłać plik biosu przez jakiś hosting ? Wydaje mnie się, że oryginalny bios poprawił by pracę karty. Będę wdzięczny za spełnienie mojej prośby.
Ale po co BIOS modyfikować? Nie lepiej w MSI Afterburner ustawić zegar na max 1850MHz i tyle?
Mam wrażenie, że Bios jest najmniejszym problemem, nikt nie sprzedałby chyba obecnie „karty tylko z biosem do poprawki” jako „nie do końca sporawej”, szczególnie " w dobrej dla kupującego cenie".
Bardziej bym stawiał na to, że w karcie coś uwalono kopaniem IdiotCoinów i przy turbo działa niestabilnie przez to.
Tutaj Firmware Karty poprawiona.
Manufacturer: | Zotac |
---|---|
Model: | RTX 2060 |
Device Id: | 10DE 1F08 |
Subsystem Id: | 19DA 4520 |
Interface: | PCI-E |
Memory Size: | 6144 MB |
GPU Clock: | 1365 MHz |
Boost Clock: | 1800 MHz |
Memory Clock: | 1750 MHz |
Memory Type: | GDDR6 |
NVIDIA NVFlash do wgrania. link
Zrób kopię oprogramowania karty, zaopatrz się w jakąś kartę dodatkową na wypadek jakby tamta się nie odpaliła, albo jakąś płytę ze zintegrowaną kartą, wtedy po prostu wgrywasz sobie ponownie firmware, odpalając na innej grafice.
Tutaj link masz soft do modyfikowania, ale zanim zaczniesz dłubać, poczytaj trochę.
Dziękuję za odpowiedź. Te biosy już testowałem. Przy nich karta w ogóle nie wchodzi w test 3dmark. Miałem też bios z karty TwinFan i na nim karta działała prawidłowo przez 1.5 dnia. Potem sama z siebie znów zaczęła sprawiać problemy. Pomocne byłoby uzyskanie biosu od kogoś kto taką kartę ma na oryginalnym biosie i mógłby zrzucić go do pliku. Jako, że karta jest z drugiej ręki dokładnie nie wiem jaka to wersja. Na backplate naklejka informująca, iż to wersja AMP, pytanie czy backplate jest oryginalny. Tego nie wiem, jak również tego czy karta TwinFan nie chodziła na biosie od AMP. Sam bios pasuje, a jaki BIOS był oryginalnie na karcie też nie wiem. Tym nie mniej podejrzewam, że chodzi z tą kartą o jakiś niuans, gdyż zbadałem, że karta podczas grania w gry dostaje za wysoki boost. Dlatego próbowałem z innymi wersjami sterowników, ale to też definitywnie nie rozwiązało problemu. Na chwilę obecną dbam by karta nie przekraczała pod obciążeniem 1800 MHz i wtedy gry idą elegancko. Gdybym chciał jednak kartę sprzedać i dołożyć do nowej, każdy powie nawet słusznie, że karta uszkodzona.
Bios z innej karty musi mieć: takie same porty monitora, takie same gniazda zasilania. Sugeruję znaleźć taki, z mniejszym limitem mocy. Tutaj masz opis, jak wgrać BIOS od innej karty, w przypadku tego opisu, autor chciał uzyskać większy limit, myślę, że twoim przypadku zadziała odwrotna sytuacja.
Na koniec, czy sprawdzałeś napięcie zasilacza na linii 12V? Bo kto wie, może dłubiesz z karta, a jest spadek i stąd niestabilność.