RTX 2080 jak wyłączyć podświetlenie zasilania

Witam mam taki problem. Wsadziłem wczoraj do swojego PC RTX 2080 lecz mam maly problem. Jak widac na zdjeciu w miejscach wpięcia zasilania sa diody które sygnalizują zasilanie ( te białe ). Świeca sie one nawet po wylaczeniu komputera przez co jest jasno w pokoju nocą. Czy można jakoś je wyłączyć ?

Widocznie nie wyłączasz całkowicie komputera - po wyłączeniu zasilacz cały czas jest pod napięciem a tym samym płyta główna i podzespoły. Wyłącz napięcie na listwie zasilającej - po kilku minutach diody zgasną.

Jeśli to Asus to chyba nie da się tego wyłączyć.

Coś znalazłem. Nie znam tego programu, ale podobno jest coś takiego jak Aura i tam można to wyłączyć.

Tak jak wspomniał @kramar99, białe diody zgasną tylko jeśli odetniesz zasilanie, czy to przez listwę, czy za pomocą przełącznika na zasilaczu.

To karta z serii ROG Strix więc na laminacie jest przycisk do wyłączenia/włączenia podświetlenia RGB karty, niestety nie steruje on tymi białymi diodami (i dla bezpieczeństwa karty nawet nie powinien).

Dzieki za odpowiedzi. Ta aura od Asusa mozna sterowac oswietleniem karty, ale tak jak powiedziane nad diodami zasilania nie ma kontroli. No coz tasmo izolacyjno czyń cuda. Dzięki za pomoc.

Te diody to funkcja standby power, zarządzanie nią jest w Bios/UEFI:
S5 Power State
ErP Ready

Trzeba wymacać która jak wpłynie.

Znalazłem informację że w programie GPU Tweak III od Asusa można sterować tymi ledami, opcja nazywa się Power Detect:

Niestety, nie pojawia się ona we wszystkich modelach kart, z tego co doczytałem

W dzisiejszych czasach, każdy w szufladzie powinien mieć grubą i nieprzezroczystą tasiemkę do zaklejania diód LED. Dobrze sprawiają się grube piankowe montażowe a i tak czasami trzeba przykleić po 2-3 paski.

obraz

No chyba że lubimy spać „pod gwiazdami”, takie nocne kolorowe światełka też mają swój klimat :laughing:

Jak już tą metodą to ja swego czasu zamalowałem białego LED w kuchennym radiu czarnym markerem spirytusowym. Efekt super bo widać, że świeci ale nie przeszkadza.

Nie wiem czy Twoja wypowiedź to sarkazm czy piszesz poważnie. O ile w obudowie PC to jeszcze (od biedy) przejdzie to już w routerach (szczególnie tych tanich od dostawcy) to nie mowy. A to one działają w większości domów 24h na dobę i mrugają tuzinami diod. Chcesz mieć dobre WiFi to musi stać na środku pokoju niczym nie zasłonięte. Nie wiem czy wspominałem: ich diody mrugają!..
…już widzę jak u mnie w salonie stoi taki poobklejany taśmą (mazak też średni pomysł, na w moim Huawei HG8546M wykorzystuje się przeźroczystość obudowy)

Znam z 10 modeli routerów które mają nawet w automacie tryb nocnego przyciemniania itp.

Na Huawei HG8546M to bym od środka nakleił przyciemnianą folię (pomalował ledy), a jeśli by się nie dało to z zewnątrz zrobił estetyczny ciemny pasek, nawet by nikt nie poznał, że to nie fabryczne. A jeśli to nie jest na gwarancji to pole do popisu niesamowite.

Mam to szczęście, że posiadam pokój przeznaczony tylko i wyłącznie dla PC i konsol. Jest to mój i tylko mój pokój. Przebywam w nim tylko gdy korzystam w multimediów. Migające diody mi nie przeszkadzają (wręcz przeciwnie)
W temacie wyraziłem swoje zdanie, bo oblepienie diody taśmą by nie przeszkadzała to prowizorka za duża jak dla mnie…
…ale co kto lubi.

…tak wiem. Sam mam po domu rozstawione satelity systemu mesh i w nich z poziomu aplikacji można zarządzać diodami.
poza wszystkim ja zaznaczyłem, że piszę o tanich, dostarczanych przez dostawcę Internetu routerach. U mnie np. jestem skazany na taki a nie inny router i nic z tym nie zrobię (chyba, że poszukam innego dostawcy)

Jak się pisze na szybko to jest się mało precyzyjnym. Doprecyzuję, robię tak:

• wycinam z taśmy plasterek na diodę, np 0,5x0,5cm. Jak dioda mocna to robię stosik takich plasterków
  • nie przyklejam taśmy piankowej do urządzenia, bo cholerstwo świetnie się lepi i ciężko to odkleić a jak już odkleisz to całe urządzenie jest uwalone klejem.
  • do urządzenia przyklejam plasterek taśmy, np malarskiej. Łatwo schodzi i nie zostawia śladów. Na nią przyklejam stosik z taśmy piankowej.

Większość LED’ów można wyłączyć w aplikacjach, ale nie zawsze. Np wyłącz diodę w kabelku USB, który akurat masz wpięty do ładowarki przy łóżku. Takie kabelki potrafią w nocy oświetlić cały pokój.

Czy da się prościej? Na pewno :slight_smile: Moja opcja ma taką wadę, że taśma malarska z czasem się odkleja.

Mnie zastanawia kiedy UE zacznie czepiać się takich urządzeń co nadmiernie świecą ozdobnie a nie maja opcji wyłączenia czy oszczędzania :stuck_out_tongue:

Wszak ostatnio czepili się nawet odkurzaczy które nie przypuszczam aby u kogoś pracowały więcej niż 1h na dobę :wink:

Ehhh, to nie żadna z teorii mistrzów i nie potrzeba też używać taśmy. Mam rtx 2080s asusa strix i jakoś diody zasilania nie świecą się po wyłączeniu komputera. Wystarczy tylko w BIOS zmienić ustawienia zasalania zasilania, odpowiadać za to będą opcje mniej więcej takie jak: 5V Standby, ErP Ready, Wake-on-LAN.

Witamy w programie „Problemy pierwszego świata”

Droga Unio, podpowiadam nazwę projektu „Przeciwdziałanie skażeniu światłem w domach w godzinach wieczornych w celu wyrównania szans na spokojny sen” :laughing:

Z komputerem wiele można zrobić, ale jak masz kabelek USB czy jakieś smart gniazdko? Co wiecej w takich duperelach można w apce ustawić, żeby dioda była wyłączona. Niemniej jednak nie raz już miałem tak, że po ponownym sparowaniu urządzenia albo jakimś update producenta, dioda się znowu świeciła.

Mały plasterek kilka na kilka mm jest pewnym rozwiązaniem. Żeby było estetycznie to najlepiej taśma w kolorze sprzętu.

… niemnjej jednak, jeżeli pytający nie używa żadnej z tych funkcji, to by była odpowiedź na jego problem

W 6 poście od góry to już napisałem… Wiec pytajacy wie.

A reszta to gadka szmatka o urządzeniach „oczo jeb…” w których nie ma funkcji wyłączenia :slight_smile:

Racja, umknął mi post bo po 3 lub 4 pomyśle zacząłem scrolować wątek i nie zauważyłem sensownej odpowiedzi.