RTX 3060 wykorzystuje 512 mb zamiast 8 gb

Siemanko,
kupiłem rtx 3060, ale niestety wszędzie wykorzystuje on tylko 512 mb z docelowych 8 gb.

Wie ktoś jak to ugryźć?

Karta graficzna

Witaj @Freshus

Ile masz kart graficznych w Menedżerze urządzeń?

Internal to karta zintegrowana :thinking:

A jak jest w samych grach ?.Jak wyświetla pulpit Windowsa to dużo ramu nie potrzebuje

Zapewne masz procesor AMD z wbudowanym układem graficznym i właśnie go oglądasz.
Zainstaluj sterowniki do RTX 3060 i poszukaj w menadżerze Nvidia Geforce RTX 3060

Bios też by potwierdzał, że to integra.

Po prostu wyłącz grafikę AMD w UEFI, bo niestety przełączanie z AMD i Nvidi działa w niektórych produkcjach słabo.

I jeszcze pamiętaj by kabel był podłączony do dobrego portu, byś za „4 lata” nie pisał, że twoja 3060 sobie się nudziła i się nie skapnąłeś (olałeś ten wątek o problemie z RAM a gry chodziły płynnie).

Kabel w sensie?
Ogólnie udało się przerzucić na 3060 i wszystko na ten moment śmiga. Dzięki Panowie

Integra bazująca na CPU ma port scedowany z płytą główną a dedykowana karta graficzna ma swoje porty HDMI/DisplayPort, ja bym przepiął kabel zamiast polegać na programowym wykorzystywaniem portu jaki oferuje płyta główna (moja ma tylko DVI i DP, a bardziej wolałbym używać HDMI - a są takie co mają HDMI z okolic 2015 roku, w bardzo starych jest też D-SUB aka VGA = na obecną chwilę mam konwerter DP na HDMI do wymiany komputera, który ma około 10 lat za sprawą polizingu).

No chyba, że to jakaś wersja do laptopa była i jesteś specem w wymianie kart graficznych laptopów. Wtedy to trzeba poprawnie podpiąć do płyty laptopa i by nie latała w obudowie. No i nie ma jak przepiąć kabli, bo przecież wtedy używasz zazwyczaj matrycy laptopa zamiast przekierować obraz na większy monitor.

Nie rozumiesz?
W biosie (uzywam wyrazu bios zamiast uefi bo taki mam kaprys) mozna przełaczyć grafikę z integrowanej na zewnętrzną. I to zrobił.

O czym to bleble
Karta w slocie, sterowniki zainstalowane a jedyny problem to to ze programowo (bios lub aplikacja grafiki) nie przełaczono na zewnętrzną :man_facepalming:

Ten temat został automatycznie zamknięty 180 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.