Siemanko,
kupiłem rtx 3060, ale niestety wszędzie wykorzystuje on tylko 512 mb z docelowych 8 gb.
Wie ktoś jak to ugryźć?
Siemanko,
kupiłem rtx 3060, ale niestety wszędzie wykorzystuje on tylko 512 mb z docelowych 8 gb.
Wie ktoś jak to ugryźć?
A jak jest w samych grach ?.Jak wyświetla pulpit Windowsa to dużo ramu nie potrzebuje
Zapewne masz procesor AMD z wbudowanym układem graficznym i właśnie go oglądasz.
Zainstaluj sterowniki do RTX 3060 i poszukaj w menadżerze Nvidia Geforce RTX 3060
Po prostu wyłącz grafikę AMD w UEFI, bo niestety przełączanie z AMD i Nvidi działa w niektórych produkcjach słabo.
I jeszcze pamiętaj by kabel był podłączony do dobrego portu, byś za „4 lata” nie pisał, że twoja 3060 sobie się nudziła i się nie skapnąłeś (olałeś ten wątek o problemie z RAM a gry chodziły płynnie).
Kabel w sensie?
Ogólnie udało się przerzucić na 3060 i wszystko na ten moment śmiga. Dzięki Panowie
Integra bazująca na CPU ma port scedowany z płytą główną a dedykowana karta graficzna ma swoje porty HDMI/DisplayPort, ja bym przepiął kabel zamiast polegać na programowym wykorzystywaniem portu jaki oferuje płyta główna (moja ma tylko DVI i DP, a bardziej wolałbym używać HDMI - a są takie co mają HDMI z okolic 2015 roku, w bardzo starych jest też D-SUB aka VGA = na obecną chwilę mam konwerter DP na HDMI do wymiany komputera, który ma około 10 lat za sprawą polizingu).
No chyba, że to jakaś wersja do laptopa była i jesteś specem w wymianie kart graficznych laptopów. Wtedy to trzeba poprawnie podpiąć do płyty laptopa i by nie latała w obudowie. No i nie ma jak przepiąć kabli, bo przecież wtedy używasz zazwyczaj matrycy laptopa zamiast przekierować obraz na większy monitor.
Nie rozumiesz?
W biosie (uzywam wyrazu bios zamiast uefi bo taki mam kaprys) mozna przełaczyć grafikę z integrowanej na zewnętrzną. I to zrobił.
O czym to bleble
Karta w slocie, sterowniki zainstalowane a jedyny problem to to ze programowo (bios lub aplikacja grafiki) nie przełaczono na zewnętrzną
Ten temat został automatycznie zamknięty 180 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.