Ruskie fale w głośnikach


(aju) #1

Problem zaczął się stosunkowo niedawno bo około tydzień temu.

Moje głośniki to Logitech S200 2.1

Wszystko rozchodzi się o to, iż czy mam komputer włączony czy też nie z subwoofera cały czas wydobywają się jakieś pogaduszki. Sądząc po języku jest to jakaś rosyjska stacja.

Problem jest nie do wyrzymania gdyż nie idzie głośno posłuchać muzyki gdyż muzyka łączy sie z ruskimi pogaduchami i nijak nie da się tego słuchać.

Jak to w ogóle możliwe iż głośniki ściągają te fale i jak temu zaradzić?


(Stary Dziad) #2

Prawdopodobnie utworzyłeś z głośników pętlę, która zachowuje się jak antena. Spróbuj inaczej ustawić głośniki - albo - się przeprowadź :frowning:


(McDracullo) #3

Ustaw inaczej głośniki.

Wymień kable na bardzie izolowane.

:x :shock:


(fiesta) #4

A co ma grubość izolacji do zjawiska interferowania fal elktromagnetycznych. :? :? Rozwiązaniem może byc przestawienie głośników badź zmiana kabli na lepsze jakościowo lub ekranowane.


(McDracullo) #5

Chodziło mi o ekranowane. Tylko zapomniałem tego wyrazu. :wink:


(aju) #6

Sprawdzę wasze porady, gdy efekt zacznie znowu występować.

Po włączeniu dzisiaj głośników na razie nic się nie dzieje :shock:


(sdar) #7

piotrekjunior - to nie jest dział "Na luzie"

OT -> KOSZ


(Błażej) #8

U mnie tak samo się dzieje tylko że z tymi głośnikami.

Pomaga przestawienie głośników oraz nie za głośnie słuchanie muzyki.


(aju) #9

Niestety przestawienie głośnikównie pomaga. W całym moim pokoju są te szumy ale na szczęście ostatnio coś przystopowały lub są całkowicie niesłyszalne. Przeprowadzka do innego pokoju odpada.

Niestety przy znacznym podłośnieniu subwoofera efekt daje się już bardziej usłyszeć.

O co chodzi z tą izolacją kabli?


(Ygor) #10

dla mnie to wszystko jest bardzo malo prawdopodobne - jezeli mialby to byc przesluch z radia to raczej by sie sam na glosnikach nie otworzyl - foniczne sygnaly w celu nadania przez radio sa modulowane a kabel raczej nie dokona demodulacji ... wzmacniacze w glosnikach oraz same glosniki tez nie ... jezeli juz cokolwiek moglbys odebrac to jakies szumy. Poza tym glosniki odtwarzaja sygnal maksymalnie z zakresu 20Hz - 20kHz a w radiokomunikacji nie uzywa sie czestotliwosci ponizej 30 kHz a w dzisiejszych czasach tym bardziej dlugie fale wychodza z mody ...


(aju) #11

ygor to w takim razie jak możesz to wytłumaczyć?

Dodam jeszcze, bo przed chwilką zauważyłem iż po odłączeniu głośników od komputera (od karty dźwiękowej) głośniki już nie chytają żadnych fali.


(Mat 987) #12

ygor wiem że to mało prawdopdobne ale wczoraj o to samo pytał się mnie kuzyn. To mu powiedziałem żeby przestał pić :oops:


(McDracullo) #13

Jaką masz karte dźwiekową? Może to ona wyłapuje fale? Masz możliwośc sprawdzenia tego na innej karcie?


(aju) #14

conexant ac-link audio

Tego właśnie nie wiem

Na chwilę obecną niestety nie.

Ale po podłączeniu do wieży żadnych dźwięków w głośnikach nie było.

Więc to jednak chyba wina karty dźwiękowej... ale jak sobie z tym poradzić?


(McDracullo) #15

najlepiej wymienić (ale dla pewnośći sprawdzić czy to napewno ona. :slight_smile:


(aju) #16

Najlepiej...

Nie ma innego sposobu?

Wymiana niestety odpada (laptop jest nadal na gwarancji)

Jeśli ktoś ma jeszcze jakiś inny pomysł to bardzo proszę o podpowiedzi :slight_smile:


(McDracullo) #17

Jak na gwarancji to pogadaj żeby może wymienili ją czy coś. Bo nawet jeśli zmienisz coś fizycznie w karcie to stracisz gwarancje. ;] Może zalanie kondensatorów na karcie by pomogło, ale nie wiem czy to coś da.


(Ygor) #18

mialem taki pomysl ze moze masz jakis przesluch np nie wiem z kabla sieciowego - tylko ze skad by sie tam wziela ruska gadka chyba ze ewentualnie jezeli masz np neo to z tpsy moglo by sie przebijac jesli neie masz filtra ale tez w polsce ludzie raczej nonstop nie gadaja po rusku a moze masz sieciowke bez przewodowa ? tak naprawde to co bym nie wymyslil to moge znalezc powod dla ktorego nie powinno tak byc ... mozesz sprobowac np po kolei odlaczac kable ... nie nie mozesz bo to jest laptop. JAk mozliwosc sprobuj podlaczyc zestaw do innego kompa


(McDracullo) #19

A jak podłączysz inne głośniki do laptopa to nadal dzieje się to samo?


(aju) #20

Mam neo ale problem występuje zarówno gdy net jest podłączony i gdy nie jest.

Podłączałem inne głośniki ale 2.0 i problemu nie było. Na 2.1 w których problem występuje tylko subwoofer chyta te fale - satelitki grają normalnie.

Dzwoniłem do sklepu gdzie kupiłem laptopa i powiedzieli, iż takiego problemu gwarancja nie obejmuje.