Ruter do domu z dobrą kontrolą rodzicielską

Witam.Szukam rutera,w którym będę mógł blokować w danych godzinach rożne urządzenia z mojej sieci domowej.Obecnie korzystam z rutera netiaspot,dsl,po lini telefonicznej.Szukam rutera uniwersalnego,o ile się da.Zeby miał możliwość korzystania z dsl lub ze światłowodu w przyszłości. Pozdrawiam.

Na pewno można to zrobić w urządzeniach Synology, Ubiquiti ale najprościej chyba w routerach Asusa.
Zobacz: [Wireless Router] How to set up Parental Controls?(WebGUI) | Official Support | ASUS Global

Ciekawe jak to działa z domyślnym maskowaniem MAC po Wi-Fi w nowszym iOS i Androidzie (któreś z trzech filtruje po zgłaszanej nazwie urządzenia, którą pewnie też można zmienić po upewnieniu się, że nie ma mechanizmu urządzeń z zaufanym MAC).

Od zawsze uważam, że nie ma lepszej metody, aby nauczyć dzieciaki „cyfrowego kombinowania” niż próby wdrożenia parental controlingu przez rodziców :wink:

ps. jak gówniaki zaczną maskować mac, to my im serwer radius :wink:

Jestem za :slight_smile: Nauka w praktyce, najlepiej poprzez konieczność, dobrze motywuje i solidnie utrwala. Dziś coraz mniej osób rozumie takie pojęcia jak MAC czy IP.

Jeżeli masz dużo wolnego czasu i chęć uczenia się całego systemu, to spójrz na sprzęt Mikrotik. Manual:Kid-control - MikroTik Wiki

Zaletą tych urządzeń jest ogromna funkcjonalność kosztem sporej ilości nauki oraz długi czas wsparcia oprogramowania przez producenta

Dla przykładu taki tani (jak na Mikrotika) model MikroTik Routers and Wireless - Products: hAP ac² wydany został 7 lat temu i wciąż możesz wgrać najnowszy RouterOS.

Niestety konkretnego modelu z Mikrotika nie polecę, więc jeżeli jesteś zainteresowany, to pewnie doradzi ktoś inny.

No czasu nie ma.Inaczej to bym panował nad wszystkim.Pamiętam ze jak miałem funboxa od orange,to tam widziałem urządzenia podłączone do sieci i mogłem je blokować,teraz już nie mogę na netiaspot.Umowa kończy mi się w maju i teraz nie wiem co robić bo mam teraz możliwość podłączenia światłowodu,no i potrzebuje rutera,który w razie czego obsłuży tez dsl.

Dowiedz się, bo możliwe że router dodawany przez Netię do światłowodu ma wbudowaną kontrolę rodzicielską. Jeżeli tak to jeżeli sprawa kontroli internetu nie jest pilna, to bym nic nie robił tylko zaczekał do maja i przeszedł na światło.

Teraz masz ten router?

Jeżeli tak, to patrz strona 37

5.2.2. Kontrola dostępu do usług internetowych

To jest blokowanie dostępu na wybrane komputery oraz wg harmonogramu. Brzmi jak to samo co kontrola rodzicielska, tylko pod inną nazwą.

To się dopytaj u operatora tego światłowodu, czy on umożliwia używanie własnego routera.

No mi się też nie podoba np. Family Link w androidzie od Google. Koniec czasu i pyk, blokada. Potrzeba zadzwonienia do mamy i co? Nic. Masakra. Starsze dzieciaki może to obejdą. Recovery, wipe data i nowe konto.

W Mikrotiku jest w standardzie, na dodatek bardzo mocno konfigurowalna. Można nawet zrobić bony z kodami na internet za np. pozmywanie naczyń. :stuck_out_tongue:

2 polubienia

(źródło: ptaszekstaszek.pl)