RX 470 4GB GAMING - brak możliwości zmiany kolorów

Witam  tak jak w tytule po wgraniu sterowników ( wersja 16.12.2) nie mogę znaleźć zakładki odpowiadającej za zmiany kontrastu lub barwy/kolorów w ustawieniach  wymienionej karty ,wchodząc w zakładkę PREFERENCJE - DODATKOWE USTAWIENIA KARTY  - wyświetla mi się okno w którym z boku mam zakładkę : MOJE PŁASKIE PANELE CYFROWE …w starszej karcie ( Radeon R7 370 2GB ) miałem w tym oknie możliwość zmiany barwy ,kolorów ,kontrastu …tu tego nie ma …co mam robić ?

wejdź w radeon settings, potem ekran i kliknij “kolor ekranu” przeniesie cie to do windowsowej kalibracji ekranu i stąd można zmieniać ustawienia. Swoją drogą chyba zapomnieli dodać ustawienia kolorów w nowej wersji sterowników, skoro znikło z starego CCC. Pozdrawiam :slight_smile:

EDIT: Jeżeli w dodatkowych ustawieniach karty możesz zmienić format pikseli, to zmień na RGB 4:4:4 (pełen zakres RGB) poprawi ci to znacznie barwy i kontrast, i zniknie efekt “wyprania” kolorów samoczynnie.

THX za info …pomogłem sobie inaczej , ściągnąłem sterowniki ze strony MSI ( wersja  16.9.1   ) i jest OK. Temat do zamknięcia.