RX 560x vs RX 560 vs GTX 1050 - Która karta jest lepsza?

Witam,
W internecie można znaleźć wiele testów RX560 i GTX1050. Wydajność minimalnie lepszą GTX1050. A jak się do tego ma RX560x? Lepszy jest od GTX1050, gorszy od RX560 czy coś pomiędzy?

Gorszy od obydwu bo to rx 560 w wersji mobilnej. Coś około rx 550 chyba bardziej.

Sprawdziłem AC: Unity
Rx550 - 30fps ust niskie
rx560x - 30+ ust wysokie

Zależy.
RX 560 masz na 100% w wersji 2 i 4 GB VRAM, 1050 w wersjach 2 i 3 GB.
Wersja 2 GB będzie się dusiła i przegra z 4 GB RX560 ( w wyższych detalach).
Ogólnie możesz postawić znak równości miedzy 1050 3 GB i RX 4 GB VRAM, różnice pewnie zależne od gier i optymalizacji sterowników, AMD to robi, NV nie już.

Żeby jeszcze namieszać to masz jeszcze RX 560D, czyli rebrandowany starszy i słabszy RX 460. I właśnie poziom tej ostatniej karty reprezentuje Twój rx 560X.
Żeby nie było: do budżetowego laptopa rzędu dwa z groszami jest OK. Jeżeli wersja 4 GB VRAM to nawet w nowsze gry na średnio-niskich pograsz, ale raczej tnąc rozdziałkę z FHD do HD+ by koło 50FPS było.

RX560X jest bardzo niedoceniony ze względu na słabe sterowniki jakie oferują producenci laptopów. By mógł rozwinąć skrzydeł należy zainstalować sterowniki od AMD (Adrenalin). Wtedy dopiero się rozpędza. Na sterownikach producenta Wiedźmin 3 na ustawieniach uber w FHD u mnie osiągał 32/35 k/s na najnowszych sterownikach mam 45/53 klatki. Przy mniej wymagających lokalizacjach klatki potrafią podskoczyć do ponad 60. Natomiast taki Wiedźmin 2 w FHD na maksymalnych ustawieniach na sterownikach od AMD śmiga ze stałymi 60 k/s

1 polubienie

Zaskoczyłeś mnie. Ja mam coś około 30fps na ust. uber, rozdzielczość FHD, Nvidia Hairworks OFF.
Wersja mojego sterownika tj. 26.20.13031.20012 a data - 26.11.19.
Mogę prosić o link do tych lepszych sterowników?:slight_smile:

Ale wiesz o tym, że na wpływ klatek ma nie tylko karta graficzna ale i procesor oraz tryb pracy pamięci RAM (dual/single). To, że mamy tą samą kartę graficzną nie oznacza, że będziemy osiągali podobne wyniki w grach bo nasze komputery mogą różnić się innymi podzespołami.

Mniej więcej tyle klatek (odrobinę więcej) miałem na sterownikach OEM zainstalowanych przez producenta laptopa.
To są moje wyniki na karcie RX560X. Wszystkie gry na FHD i maksymalnych detalach:

1 polubienie

Mam kości pamięci w trybie DC, a procesor Ryzen 5 2500U, ale skoro te sterowniki mogą dać lepszą płynność do warto spróbować :smiley: Masz może link? :thinking:

Mam lepszy procesor bo Ryzen 5 3550H. Więc mój komputer może odrobinę więcej klatek wyciągać.

Pobierz stąd:
https://www.amd.com/en/support/graphics/radeon-500-series/radeon-rx-500x-series/radeon-rx-560x

Wybierz Auto-Detect and Install. Wtedy instalator sam wybierze najlepszą wersję sterownika.

Gdybyś chciał jednak ręcznie instalować to nie polecam instalować Adrenalin 2020 Edition 19.12.3 Optional tylko Adrenalin 2020 Edition 19.12.2 Recommended

1 polubienie

Więc tak, pobrałem te sterowniki i FPS w Wiedźminie są takie same, może jest jakaś różnica 2-3 fps, ale nie zauważyłem. Za to zrobiłem FPS Benchmark w csgo i wyszło mi średnio 120FPS - jak sprawdzałem ze dwa miesiące temu to było 90, a optymalizacje pogorszyli. Twój procesor nie jest tak bardzo lepszy, więc nie wiem jak mam o tyle mniej FPS, no ale trudno :smiley:

TDP, w laptopie taki 2200U może mieć od bodaj 12 do 25 W. Zgadnij jaka bezie ich wydajność. :wink:
Ty możesz mnieć mniejszy budżet energetyczny, u niego może być bardziej podkręcony i na mocniejszym procku/karcie.

1 polubienie

Mój procesor jest dużo wydajniejszy od twojego. Poza tym stoi o jedną generację wyżej i nie jest procesorem energooszczędnym.
Tutaj masz porównanie. Twój procesor ma ponad 1000 punktów mniej od mojego.
https://www.cpubenchmark.net/compare/AMD-Ryzen-5-2500U-vs-AMD-Ryzen-5-3550H/3123vs3403

1 polubienie

W testach najbardziej wydajny jest GTX1050, choć tak naprawdę wszystkie trzy są do siebie zbliżone.
Blisko budżetu ww modeli są już GTX1050ti oraz GTX1650 które są wydajniejsze.
HP Pavilion Gaming i5-8300H/16GB/256 1050Ti
HP Pavilion Gaming R5-3550H/8GB/512/Win10 1650 144Hz
Choć tutaj możemy jedynie zgadywać.

Najlepiej podaj więcej informacji

1. Kwota przeznaczona na zakup:
  2. Rozmiar matrycy (+ewentualnie wymagana rozdzielczość):
  3. Główne zastosowanie (np. gry, inne multimedia, praca biurowa, konkretny program itp.)
  4. Wymagania specjalne (np. matowa matryca.):
  5. Osobiste preferencje:
  6. System operacyjny (laptop z systemem bądź bez niego)