Witam! Dzisiaj sobie tak przeglądałem Allegro i zobaczyłem, że RX 570 chodzą bardzo tanio , już za 500 zł można mieć taki egzemplarz od bardzo zaufanego sprzedawcy, dlaczego tak jest, wiem, że kaparki itp… no ale gdyby były z koparek sprzedawca, by raczej nie miał 800 pozytywnych ocen a tylko 2 negatywnych. Karty działają też na starszych PC np. jakaś budżetowa płyta LGA775? Bywały kiedyś problemu z kartami AMD, że nie startowały na poszczególnych komputerach.
Nie wiem co w tym dziwnego, że używany RX 570 jest za 500 zł?
Nówka jest przecież za 700-800 zł, a za 1000 zł już sa nówki RX 580. Ktoś tu spał ostatnie miesiące? 
Nie no np. taki GTX 960 2 GB można kupić za 400 zł, a jest o wiele wolniejszy od tego RX’a.
A, czy do takiego RX wystarczy jakiś 400W zasilacz markowy? A karta odpali na starszych płytach?
Starsze karty rządzą się swoimi prawami na rynku wtórnym. RX 570 jest ciągle w sprzedaży, tak więc właściwie to AMD dyktuje ceny nawet używek.
W końcu nikt nie będzie sprzedawał używek drożej/w tej samej cenie, co nówek w sklepie.
No, te 400W musi być naprawdę markowe i dobre.
Ale zależy jeszcze od reszty sprzętu. Karta odpali na każdej płycie ze slotem PCI Express.
Pamiętaj też, że ta karta potrzebuje wtyczki z zasilacza 8pin (popularniejsze 6+2pin).
https://allegro.pl/amd-radeon-rx570-asus-strix-4gb-256bit-hdmi-dp-dvi-i7669461581.html jak myślisz, pokoparkowe?
Może być ale nie musi. Nie wiadomo.
I nawet sprzedawca Ci tego nie powie. To firma, pewnie skupili od kogoś i sami pewnie nie wiedzą. Kupowanie używek kart to niestety teraz loteria. Zdecydowanie wolałbym jeszcze poczekać z miesiąc-dwa, pozbierać ok. 200 zł, i kupić nówkę ze sklepu. 
To jaką byś polecił kartę do 600 zł oprócz tego RX? Może być używka.
Problem w tym, że teraz do 600 to możesz co najwyżej poszukać takiej z gwarancją lub nowej na promocji (tak ostatnio na x-kom była nowa za 600).
Ale nie musi to być koniecznie ten RX, jakaś inna karta do 600 zł.
1050 Ti na jakiejś promocji czy przecenie.
1050ti? Po co?
https://www.videocardbenchmark.net/compare/Radeon-RX-570-vs-GeForce-GTX-1050-Ti/3741vs3595
Nie ma szans żeby te karty nie były pokoparkowe. Jeśli ktoś wierzy że jest inaczej, to pewnie wierzy też w kilkunastoletnie passaty w TDI z Niemiec z przebiegiem poniżej 200 tyś km.
Ta firma nawet ma w sprzedaży używane risery.
Co do tego ze ma tyle pozytywów, to dlaczego ma ich nie mieć, pewnie karty są przetestowane sprawne to jakie ma mieć do nich pretensje klient.
Trzeba się po prostu zastanowić czy taka grafika w zauważalnie niższej cenie jak nowa jest dla nas atrakcyjna czy nie.
Lepszej grafiki niż ten rx 570 w tej cenie nie kupisz. W sumie można jeszcze kupić też pokoparkową, wydajniejszą rx 480.
Czyli chcesz mi powiedzieć, że nie istnieją zwykli gracze, którzy chcą zamienić swoje RX 470/570 na coś mocniejszego? 
A kilkunastoletni Passat z przebiegiem poniżej 200 tyś jest jak najbardziej możliwy.
Ja robię rocznie może kapkę ponad 10 tyś. km. i jednak pojechałem nad morze, na HotZlot, do Warszawy…a to nie jest mit, że niektórzy jeżdżą samochodem tylko do kościoła i do marketu na cotygodniowe zakupy. 
Ktoś jakąś pojedynczą sztukę może sprzedawać, ale skąd jakaś firma ma mieć tych sztuk kilkadziesiąt. Te karty są nadal świeże (poniżej 2 lat), w sumie do niedawna ich cena stale była zawyżona, większość zwykłych graczy wybierała wiec GTXy. Do tego konsumenckie GPU w sumie nie jest nigdzie wykorzystywane (poza kopaniem) w firmach, żeby można było je skupywać w hurtowych ilościach (jak np. poleasingowe kompy).
Do tego widać tą tendencję na allegro, jak jest sprzedający który ma w ofercie używane karty to GPU na których można było kopać wystawionych ma kilkadziesiąt sztuk, modeli które do kopania się nie nadawały ma raptem pojedyncze sztuki lub wcale. Do tego zobacz ile jest na allegro podobnych stażem na rynku używanych gtx 1050 2 GB (do kopania się nie nadawały), które u graczy były popularniejsze i jest je większy sens zmienić na coś wydajniejszego, a ile jest aukcji RX 570 czy 580 bądźmy realistami.
Co do passata tacy którzy mało jeżdżą nie kupują nowego auta z salonu w droższej od benzyny wersji TDI, która ma sens dopiero przy dużych przebiegach, do tego jak to możliwe że taki samochód jest na tyle tani żeby go targać z Niemiec do Polski, proszę Cię.