RX 5700 XT i problem z 1440p

Cześć, mam strasznie dziwny, a zarazem ciekawy problem w komputerem.

Tak w wielkim skrócie: po podłączeniu do komputera monitora 1080p sprzęt działa świetnie i bez żadnych problemów. Schody zaczynają się, gdy pod komputer podpinam monitor o rozdzielczości 1440p - komputer restrartuje się w losowych momentach (podczas grania, przeglądania internetu czy nawet oglądania pustego pulpitu). Raz na 20 razy zdarza się, że problem znika i można grać ile się chce, jednak po wyłączeniu komputera usterka wraca.

Co ważne, wymieniałem po kolei podzespoły na inne. Jestem więc pewny, że winowajcą jest karta graficzna. Lista rzeczy, które zrobiłem:

-aktualizacja wszystkich możliwych sterowników komputera

-próba instalacji starszych sterowników karty graficznej

-sprawdziłem temperatury, wszystkie są w normie

-reset biosu płyty głównej

-zresetowanie wszystkich ustawień płyty do domyślnych

-ponowna instalacja systemu

Dodam jeszcze, że komputer często restartuje się po od razu zminimalizowaniu gry. Czy ktoś ma jakiś pomysł, co może być nie tak? Jeśli uszkodzona jest karta graficzna, jaki jest to dokładnie typ usterki?

Specyfikacja komputera:

-Karta graficzna: RX 5700 XT Saphhire Nitro+

-Procesor: AMD Ryzen 5 3600

-Ram: 2x8GB 3200MHz

-Płyta główna: MSI Tomahawk b450

-Zasilacz: 650W Chiftec 80 Plus

Ja bym sprawdził RAM.
Pobierz memtest86+ i jazda.

Link:
MemTest86 - Official Site of the x86 and ARM Memory Testing Tool

Jeśli tam się zresetuje, przy monitorze 1080p, to już jasne.

Ja tak miałem też - podobnie. Winowajcą okazał się RAM.

Memtest przeszedł bez żadnego problemu. Jakieś inne sugestie?

FurMark odpal, może Radosław siedzi.

Tez nie glupi pomysl.

Ja mialem tak, ze moje kosci 3600 Mhz powodowaly losowe testarty, tak nagle

Zamienilem sie z bratem. Teraz man 3200 Mhz o jest dobrze.

Nie pamietam jakie opozbienia CL mialy oba zestawy 2x8 Gb. Oczywiscie u mnie dual channel.

Ponad 30 minut testu w Furmarku w rozdzielczości 1440p i nic. Dopiero gdy po teście uruchomiłem grę Valorant (też rozdzielczość 1440p) i próbowałem zminimalizować ją - komputer się zresetował.

Czy jest ktoś w stanie podpowiedzieć mi czy BIOS tej karty jest w dobrej wersji? Kupiłem ją używaną, mogła pochodzić z różnego źródła. Na internecie znalazłem jedynie informacje, że jest to BIOS od karty RX 5600 XT, też od Sapphire Nitro+

FurMark nie obciąża Radków w 100%, jak ustabilizuje się wykres, trzeba pootwierać sobie w trakcie testowania Youtuba, to zwykle wystarczy, aby się w ciągu kilku minut wywalił.

Przypuszczam, że skopane jest coś co steruje napięciami. Czasami pomaga w takich przypadkach zmiana fabrycznych ustawień zegarów, można deczko obniżyć maksymalne i zwiększyć te które są używane na luzie.
W tym celu trzeba albo dobrać inny firmware, albo zmodyfikować obecny.
Wszystkie potrzebne materiały, narzędzia i pliki do kart znajdziesz tradycyjnie na TechpowerUp.

Uważaj co robisz, i najpierw, zanim wgrasz na stałe, testuj, bo inaczej będzie trzeba kartę wsadzać do płyty ze zintegrowaną grafiką, albo dokładać jakąś inną grafikę, żeby naprawić.

ps. Nie kupuje się żadnych, używanych Radonów, które są bez potwierdzonej gwarancji. Zresztą, ostatnimi laty IMHO w ogóle nie warto, bo słabo trochę z nimi. Ostatnie fajne karty mieli w czasach HD5850, i te zintegrowane w prockach są w miarę mało awaryjne.

1 polubienie

A na jakim złączu podpinasz monitor do grafiki? Jak jakieś HDMI to zmień kabel na DisplayPort i sprawdź.

1 polubienie

Podpinam pod złącze HDMI, próbowałem pod drugie złącze HDMI, ale nic to nie dało. Dzisiaj sprawdzę wejście DP, dzięki

Wymiana kabla na Displayport nie pomogla. Jaka jest szansa, że to monitor 1440p jest uszkodzony? Miesiąc temu z innym komputerem działał bez problemów. Strasznie dziwi mnie fakt, że z innym monitorem 1080p konputer działa bez problemów

Te objawy wskazują na kartę a nie na monitor.

Dziwnych glitchy, czyli kropek, pasków kolorowych nie masz?

Nie ma żadnych artefaktów ani innych defektów

Przed odstawieniem karty spróbuj jej zrobić undervolting

Artefakty pojawiają się zwykle na zielonych kartach, czerwoni w tej serii mają objawy takie, że działa, ale nie wszystko, wyłącza się, działa gra, ale już film nie itp. niejednorodne. Np. jedna z sytuacji, FurMark śmigał u klienta godzinę, a 10 minut gry online na takich prostych gierkach przez stronę taki niby Minecraft, jakieś latanie z nożem za innymi itp. Masa tam tych klockowatych gier jest, w każdym razie to wywalało bardzo szybko. Ale nie za każdym razem. I uwalona była właśnie karta. Wyszło jak FurMarka odpaliliśmy i w tle YT zaczęliśmy się bawić. 10 minut i wywaliło.