Jest taka w ogóle… ? Bo ciągle jak szukam to znajduję “słynnego” FatBoya z długością 27 cm czyli za długi jest… nawet jakby się zmieścił tj. wyciąłbym zbędne “rusztowanie” do dysków to zaburzyłby cyrkulację powietrza a sam też sporo ciepła generuje.
Pytanie dlaczego konkretnie RX590? Są nowsze odsłony kart z podobną a nawet lepszą wydajnością:
Dlatego że okazuje się że Radeony na architekturze GCN to karty na lata bo są ciągle wspierane i optymalizowane przez drivery… testy wykazały że po 5 latach karty które na początku szły wydajnościowo “łeb w łeb” (nVidia vs AMD) to teraz Radeony są o 20-30% wydajniejsze bo nVidia ma wyje… na nawet przedostatnie generacje kart bo ma monopol:
więc “karta na lata” to tylko Radeon…
No to kup obudowę nową na lata?
lol przekładać bebechy do nowej obudowy… nie mam na to sił ani umiejętności… jestem od 10 lat chory na SM postać mózgowo-móźdzkowo-rdzeniowa (czyli zaatakowało mi wszystko co się da nawet nerwy czaszkowe II pary tj. wzrokowe) więc domyśl się w jakim jestem stanie zdrowotnym a nie zabulę 2 stów i czekał tydzień w serwisie komputerowym bo bez kompa umrę z nudów w tym czasie
Ale Wam humorki dopisują… pewnie jakbym napisał że mam złośliwego nieoperacyjnego raka mózgu to byście się poszczali ze śmiechu…
Napisz z jakiego jesteś miasta, może któryś z forumowiczów zrobi Ci to za czteropak.
Niedaleko Torunia… a czy płyta microATX wejdzie do “normalnej” wielkością obudowy ? W sensie czy otwory na śrubki będą pasować ?
Wejdzie. Problem jest w drugą stronę
Ale otwory w płycie microATX i (większej) obudowie na śrubki też będą pasować ?
Obudowy (z reguły) mają napisane w instrukcji (opisie) jakie rodzaje płyt obsługują.
To jest nadinterpretacja.
Monopolistyczne praktyki NV to jedno, ale słabości GCN to drugie.
Ta architektura jest na rynku bardzo długo, jest ciągle wspierana, ale faktem jest również że jest mniej efektywna energetycznie od tego co ma w ofercie NV. Twórcy gier też różnie podchodzą do optymalizacji pod GCN, ponieważ AMD ma coraz gorszą pozycję na rynku GPU (nieefektywna architektura, brak konkurencji w wyższym segmencie).
W segmencie akceleracji obliczeń też AMD wypada różnie, jeżeli jakieś rozwiązanie jest na openCL i szczęśliwie wszystko działa, to wypada się cieszyć. Ale jest również sporo softu który działa tylko na CUDA, albo głównie na CUDA, a tryb openCL jest mniej wydajny, czy nawet powoduje problemy ze stabilnością.
No tak zgadzam się, ale AMD ma absolutny monopol na rynku konsolowym więc IMO Programiści-Graficy znają GCN od podszewki… czy się mylę… ?