Witam
Powiedzcie proszę czy i ew. jak bardzo skopałem sprawę. Jakiś czas temu kupiłem od gościa z grupy na fb kartę RX 590 8 Gb za 400 zł. Początkowo po zamontowaniu softy (GPU-Z i MSI Afterburner) widziały kartę tylko w podstawowym stopniu, samo oznaczenie karty, sprzedający napisał że muszę zainstalować oprócz standardowych sterowników „Atimdagpatcher”, choć i to dopiero za drugą instalacją pomogło. Problem w tym, że karta czasem wpada w jakieś dziwne fazy, potrafi nawet w grze przeglądarkowej mocno wyć wentylatorami, o graniu w np. Dying Light 2 nie wspomnę, 82-83 stopnie i hałas. Zrobiłem teraz test na Furmark i wynik wstawiam w załączniku. Czy karta jest trefna i dałem się naciągnąć? Karta pracuje w towarzystwie Ryzen 5 5600G i 16 GB Ram
Może grzebany firmware na potrzeby koparki. Na www.techpowerup.com/ masz kolekcję wsadów do kart, może będzie do twojej. Zgraj sobie swój i wpakuj oryginalny, lub nowszy. Masz tam wszystko, co jest potrzebne, opisy, narzędzia i firmware. Zorganizuj sobie też jakąś dodatkową kartę, na inny slot jak ta nie odpali, to trzeba wstać albo z integry, albo z jakiejś dodatkowej na inny slot, lub 2 pcie, jak płyta ma, i przywrócić poprzedni.
Ewentualnie jakiegoś szrota na którym przywrócisz.
Raczej nie powinno być problemu, bo można na próbę uruchomić z nowym firmware bez wgrywania. Ale na wszelki wypadek to i ksiądz ma fujarkę.
Dziękuję serdecznie za odpowiedź i wskazówki. Na stronie były tylko dwa wsady, takie same. Pobrałem jeden z nich (z 2019 roku) i przeflashowałem sprzęt. Karta odpaliła po restarcie bez problemu, ale przy próbie uruchomienia gry system przywisł na chwilkę i komputer się zrestartował, dla świętego spokoju spróbowałem jeszcze raz z takim samym rezultatem Wrzuciłem oryginalny wcześniej zapisany wsad i gra się uruchomiła. Znajdę gdzieś jeszcze jakieś inne wsady żeby popróbować?
A może kupiłeś tą samą kartę, która już była wielokrotnie zwracana do sprzedającego? Jeżeli ta karta to model od Gigabyte, a na dodatek wysłana w pudełku od MSI to by się zgadzało
Karta najpewniej ma modowany BIOS, nie wiadomo czy BIOS został przygotowany pod względem zwiększenia osiągów, zakłamania specyfikacji karty czy np. zmiany parametrów zasilania. AMD w swoich sterownikach już jakiś czas temu wprowadziło weryfikację sygnatur oprogramowania BIOS dla kart z rodziny AMD Polaris. Jeżeli w trakcie weryfikacji wykryta zostaje zmiana w sumie kontrolnej wówczas system uruchamia sterownik bez akceleracji 3D i bez możliwości uruchomienia panelu zarządzania kartą. Patcher „Atimdagpatcher”, o którym pisałeś ma na celu wyłączenie tej weryfikacji i umożliwienie „normalnego” funkcjonowania karty ze zmodyfikowanym oprogramowaniem BIOS. Taka karta może jednak funkcjonować mniej wydajnie, mało tego - istnieje możliwość, że oprogramowanie BIOS zostało przygotowane w celu zakłamania specyfikacji technicznej karty, a karta RX 590 którą kupiłeś wcale nie jest tym modelem karty.
Jedynym rozwiązaniem, które umożliwi pozbycie się problemów byłoby wgranie oryginalnego wsadu BIOS do tej konkretnie karty. @wasabi1084 podał Ci odnośnik do sprawdzonego źródła, jeżeli BIOS z tego źródła nie wchodzi - obstawiałbym, że ta karta to wcale nie jest RX 590.