Witam, tak jak w tytule tzn. moja karta graficzna nie wykrywa drugiego monitora w tym sensie, że jest podłączona do pc i wyświetla się na drugim ekranie to samo, co jest na pierwszym monitorze, ale gdy wchodzę w „Ustawienia ekranu”, to wyświetla mi się jedynie mój główny monitor. Wcześniej miałem rx560 2gb i po zainstalowaniu sterowników z płyty, to stara karta graficzna bezproblemowo wykrywała dwa monitory, natomiast w tym wypadku mam dwa bliźniacze pulpity na obu ekranach i nic na to nie mogę zaradzić. Pobrałem ze strony Asusa najnowsze sterowniki do RX580 ale nic to nie pomogło, więc postanowiłem zainstalować z płyty Asus gpu ale też to nic nie pomogło, bo gdy wchodzę w tę aplikację, to wyskakuje mi to:
Ogólnie to walczę z głównym problemem z kilka godzin i nie mogę w żaden sposób go rozwiązać. Byłbym wdzięczny za pomoc i uwagę, pozdrawiam.
Odinstaluj wszystkie sterowniki AMD, a następnie pobierz narzędzie AMD (po restarcie) uruchom i zainstaluje wszystko co znajdzie.
zrobiłem tak jak powiedziałeś i niestety bez skutku.
Ale masz dwa bliźniacze ekrany? Jeśli tak to w ustawieniach ekranu Windows po prostu przestaw tryb wyświetlania na rozszerzenie pulpitu i będą dwa osobne.
Gdy wchodzę w ustawienia ekranu, to moja karta nie widzi drugiego ekranu, pomimo że jest bliźniaczy pulpit. W tym jest właśnie problem.
A jak podłączone są oba ekrany? Jakimi gniazdami, jakie przewody?
Jeśli chodzi o okablowanie to mam 2 kable VGA, które są w normalny sposób podłączone do obu monitorów natomiast w rx580 nie ma wejścia VGA, więc musiałem podłączyć kable przez adaptery
(Tu gdzie zaznaczyłem na czerwono są te przejściówki). Dodam też, że w starej karcie rx560 zrobiłem ten sam manewr z tymi samymi przejściówkami i wszystko działało w normie.
Zdobiłem też format i to też niczym nie poskutkowało, więc już sam nie wiem gdzie leży problem.
Sprawdź czy w drugim gnieździe HDMI też jest taki problem. Może któryś z adapterów nie jest poprawnie wykrywany, tak czasami bywa.
Sprawdziłem i nadal nic, z może to wina sterowników od monitorów ?
Nie, prawdopodobnie jedna z przelotek nie współpracuje z kartą.
Sprawdziłem czy to wina karty i wszystko wskazuje, że to jest jej wina, ponieważ przed chwilą podłączyłem starego rx560 do pc i wykrywał ekrany bez sterowników natomiast rx580 już nie. Na domiar złego nadal nowszy rx nie chce współpracować z aplikacją producenta czyli z ASUS GPU tweakll. Po uruchomieniu jest ten błąd i nadal jestem przy głupiej nadziei, że jeśli rozwiąże ten problem to i również monitory nie będą już problemem.
prawdopodobnie jedna z przelotek nie współpracuje z kartą.
Mógłbyś bardziej to wyjaśnić, bo nie rozumiem. Tzn. wejście od karty jest zepsute ? Bo oba ekrany się wyświetlają, więc na chłopski rozum powinno wszystko działać prawidłowo.
Problem z brakiem wykrycia drugiego monitora został ostatecznie rozwiązany. Problem prawdopodobnie leżał w karcie rx580, który nie potrafił wykryć najnowszych sterowników przez co wyświetlał się błąd (kod 43). Aby rozwiązać ten problem wystarczy jedynie pobrać łatkę, która powinna wyeliminować kod 43, w tym filmie jest rozwiązanie How to Fix AMD Radeon Graphics Error 43 on Windows 10 - YouTube
Wielkie dzięki dla Wasabi1084 za uwagę i pomoc. Wątek można już zamknąć, pozdrawiam.
Wątek zamknie się 21 stycznia 2023 (sobota) w około 21:58 (niby z powodu czasu zimowego) jak spamer nie wklei nic jako odpowiedź.
Ten temat został automatycznie zamknięty 90 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.