Siemka, kupiłem ostatnio rx 580 sapphire nitro+. Wczoraj do mnie doszła i nie za bardzo mogę się z nią dogadać. Najpierw myślałem ze sprzedający się pomylił bo karta w windowsie i na wszelkich programach jest widziana jako rx 570. Ale na samej karcie są naklejki gdzie wybity jest wyraźnie rx 580. Naklejki z karty zgadzają się z tymi na pudełku. Ta karta ma dwa biosy. Przełączyłem na drugi bios i wykryło ja normalnie jako 580. Ale po zainstalowaniu sterowników cały komputer się frezuje. Nie da się z nim nic zrobić. Ogólnie wszędzie na zdjęciach widziałem ze napis sapphire na rx 580 swieci się na taki niebieski/turkusowy kolor. U mnie swieci się na czerwono. Nie wiem czy to jakaś wskazówka, czy były takie wersje czy to jest coś kombinowanego? Nie wiem co z tym zrobić. Jakiś pomysł? Flashowac biosa?
Odesłać.
Najprawdopodobniej nie kupiłeś w normalnym sklepie, a na Allegro, a problemy są z powodu… zakupu karty z koparki, która ma przynajmniej zmodowany bios.
fakt kupowałem na allegro i byłem świadom ze moze być z koparki. No ale nie spodziewałem sie ze może ktoś sprzedawać za taka cenę kartę która nie działa? zwrot? czy walczyć z tym?
Karta na 100% z koparki skoro ma bios z innej karty. Musisz wejść na stronę producenta karty, pobrać BIOS i później go wgrać. Ewentualnie jak Ci się z tym nie chce walczyć to zwrot lub ciśnij sprzedającego, że na jego koszt kartę odsyłasz i ma wgrać oryginalny BIOS. W sumie nie wiesz czy przypadkiem pozostawienie BIOS z RX 570 nie jest celowe, bo na oryginalnym karta już jest niestabilna przez degradację - co sygnalizowałoby wysypywanie się karty na drugim BIOS z RX 580.
dobra, dzięki. Prawdopodobnie ja odeśle. Jedyne sie zastanawiam czy nie będzie problem ze kupowałem na allegro lokalnie.
Jeśli kupiłeś od przedsiębiorcy, to masz 14 dni na zwrot bez podania przyczyny, jeśli od osoby prywatnej to tylko jej dobra wola czy produkt przyjmie, tzn. przyjąć przyjmie, tylko czy kasę odda
teoretycznie musi bo produkt nie działa. Co innego jeśli wszystko jest w porzadku a co innego jeśli jest niezgodne z opisem i nie działa. To tylko moje zdanie ale wiem jak jest.
Ja bym się nie zdziwił gdyby było odwrotnie, może ktoś próbował wgrać do 570 bios z 580, nie wiem czy one przypadkiem nie były na jednym rdzeniu z poblokowanymi jednostkami.
To o tyle ciekawe, ze inni tez maja takie problemy ze zmianami bios 570/580
Sapphire Pulse RX570 with RX580 vBIOS? - AMD Community
Z tym ze pudełko jest z rx 580. Naklejki z gpu zgadzają się z tymi na pudełku. Komuś by się chciało tak bawić i to przeklejac?
Ma taki przełącznik. Na jednym jest bios 580 na drugim 570
No i prawidłowo. Miałem tak z RX480, albo prąd albo moc.
Pudełko akurat jest najmniejszym kłopotem, jak pakowali 500 kart z koparki, to nikt raczej nie bawił się we wkąłdanie w dokładnie takie samo pudełko.
Ja bym i tak oddał, bo jak „uceglisz” flashując bios na własną rękę, to juz raczej nic nie odzyskasz…
Tylko fajnie jakby to działało
Za słaby zasilacz? 8pin tam jest?
Silenciumpc vero L2 600w. W karcie są dwie wtyczki, 6pin i 8 pin. Wszystko podpięte do zasilacza bez żadnych przejściówek
Jak jesteś pewien komputera, to po prostu walnięta karta- zwrot.
Bo się tak robiło dla podniesienia wydajności. Kopacze często obniżali napięcia i zegary, ale możliwe, że szybszym sposobem jest wgranie BIOS karty z niższego segmentu.
Nie za bardzo jestem w stanie uwierzyć, że po przełączeniu BIOS nagle karta była rozpoznawana jako RX470. Przynajmniej o czymś takim nigdy nie słyszałem. Ten przełącznik jedyne co robi to obniża zegary i obroty wentylatorów.
Tzn ja dokładnie nie wiem ale jak szukałem rozwiązania w internecie na mój problem, to natrafiłem na gościa na yt który wyrywał bios kart rx seri 500 do rx serii 400
Tutaj link
Bo tak robiło wielu posiadaczy Serii RX400. Bios z RX500 dawał wyższe limity co pozwalało na większe OC. Oczywiście nie każdy mógł tak zrobić, bo wszystko zależało od sztuki i wydajności chłodzenia.