Ryby - gupik

czesc
szukam ksiazke o rybach akwariowych cos z nowosci widział ktos cos ?

Sprawdź w księgarniach i kioskach ruchu.

1 polubienie

W sieci jest olbrzymia ilość informacji o akwarystyce łącznie z całymi portalami poświęconymi tematowi. Proponuję w pierwszej kolejności użyć wyszukiwarki internetowej.

… książka Ci niekoniecznie potrzebna :wink: Kiedyś miałem gupiki i są bardzo tolerancyjne dla partackiej hodowli, ba nawet mnożą się :wink:

1 polubienie

Poszukaj coś ze starszych książek,tam masz opisy jak założyć akwarium,jak dbać,jakie roślinki podsadzić,jakie dobrać rybki.Co do książek to przejrzyj np allegro .

ja mam teraz moliznezje i kiryska spizowego co dokupic moge ?

Może Majkuna :smiley:

1 polubienie

molinezji nie znam, ale kiryski są towarzyskie - przynajmniej te co miałem, szare z ciemniejszymi kropkami-wzorkami, siedziały sobie oba zwykle na dnie - blisko siebie - i odkurzały dno. Gupiki ich nie interesowały, a one gupików, nie ich część akwarium.

Uważaj tylko na wielkość akwarium i zaludnienie - tak z 5 sztuk w takim domowym ok, ale przy kilkunastu mogą zaczać się denerwować - no i na upały, jak zasłaniasz od góry szkłem (niestety jedna rybka lubiła próbować samobójstwa na Małysza, dwa razy z podłogi do wody wrzucaliśmy), przyda się jakaś tania pompka z filtrem.

Zależy jakie masz akwarium.Ja swego czasu miałem gurami,glonojada,akary.

moje akwarium to 53 litry, 33wysokosc x 25szerokosc x 65cm dlugosc i 6 rybek jakos tak.

To możesz dokupić jeszcze kilka rybek,jak mniejsze to możesz mieć około 15 a jak nieco większe to nieco mniej.

Szukaj rybek o zbliżonych wymaganiach względem wody,pokarmu,temperatury.

jaki byście polecili pokarm dla molinezji(i kiryska spizowego), bo kupuje Tropical zawsze ?

Jeszcze go produkują ;-)? Z bratem się nie cackaliśmy: dwa różne uniwersalne, rano jeden, wieczorem drugi - tylko żeby się skład różnił :wink: Ewentualnie jeden z dominacją roślinnych, drugi mięsnych składników. Kiryski to roślinny, a gupiki cóż… one jedzą wszystko, nawet swoje młode, ale to pewnie już wiesz :wink: .

ed Aż rzuciłem okiem, to chyba nawet te były, jeden zielony, drugi czerwony.

Gupiki musisz kupić tak ze 3, sa stadne. kiryski zresztą też, jak jeden zdechł kupiliśmy opaczka, no i się z drugim kiryskiem dogadali - jeden od spodu liścia, drugi na dnie pod nim :wink:

ja długo choduje od 1996 roku jakoś, teraz najbardziej mi trzymaja same samiczki z molinezji - dokupic samce molinezji czy raczej nie ?

Panie, po 20 latach, to z praktyki powinieneś doktorat o hodowli pisać :wink:

Wydaje mi się, że pan będzie szczęśliwy po dodaniu do Twoich dam, ot taki haremik będzie miał, uwzględniając, ze ryby nie mnożą się jak szalone - zwykle dieta, odpowiednie warunki etc - to raczej Lebensraumu w wannie Ci nie zaanektują :wink:

Ja od niedawna mam bojownika (1 samca i 2 samice).