Rysowanie po ekranie / usprawnienie przeglania grafik w Chrome / lekki odtwarzacz

Hej :slightly_smiling_face:

Szukam 4 darmowych programów na Windows które usprawniłyby mi codzienną pracę… Będę wdzięczny za polecenia.

1. Rysowanie po ekranie. Szukam programu który umożliwiałby nanoszenie tymczasowych linii nad zawartość ekranu. Taka dodatkowa, przeźroczysta warstwa po której można rysować. Usprawniłoby mi to analizę dokumentów ze skanera w których nie ma zarysu tabel, a tych tabel jest cała masa. Wiecie o co chodzi? Że np. klikam na jakiś aktywator w pasku zadań i wówczas mogę kursorem po przytrzymaniu LPM narysować odcinki na ekranie. Nic nie potrzebuję zapisywać – tylko takie tymczasowe kreski. Na razie posiłkuję się fizyczną kartką.

2. Jedno rozszerzenie do Chrome które potrafi automatycznie po kliknięciu na grafikach wyświetlić pliki graficzne w nowej karcie w pełnym rozmiarze (chodzi tu o takie obrazy które strona wyświetla tak jak Allegro zdjęcia z ofert – czyli pod LPM nie wyświetlają się opcje obrazu (“Otwórz obraz…”));

3. Drugie rozszerzenie do Chrome które po dwukliku na zwykłych plikach graficznych w przegladarce mocno je powiększa w klikniętym sektorze;

4. Lekki odtwarzacz plików audio z obsługą zmiany prędkości odtwarzania oraz przewijania skrótami klawiaturowymi. Jak na razie korzystam w tym celu z VLC ale może byłoby coś szybciej ładującego się i z mniejszą ilością funkcji?

Wszystkie sugestie mile widziane :slightly_smiling_face:

Serio nikt nic? :pensive: Ten punkt 1 najbardziej by mnie urządzał…

1. Epic Pen. https://www.dobreprogramy.pl/epic-pen,program,windows,6628634083866241

Dzięki bardzo :slight_smile: W tym konkretnie przypadku linie okazały się dostępne w wersji pro - ale dzięki opisowi programu znalazłem rozwiązania podobne. I w ten sposób trafiłem na ppInk i to jest to czego szukałem :slightly_smiling_face:

Jakby ktoś miał pomysły na inne punkty proszę o rady :slight_smile: