Witam w jaki sposób mogę przerobić grafikę zrobioną w Photoshop CS5 gdzie od podstaw narysowałem wszystko na grafikę wektorową? Przerobiłem zapisany taki plik w Inkscape za pomocą trace ale podobno nie jest to idealny wektor. Czy ktoś ma lepsze pomysły?
Jeśli obrazek jest skomplikowaną mapą bitową, a efekt trasowania nie zadowala, to nic nie uchroni Cię przed przerysowaniem go ręcznie.
Dziękuje za odpowiedź. Rozumiem ale ręcznie gdzie? Bo ręcznie właśnie go narysowałem w Photoshop CS5 i nic to nie dało.
Ręcznie masz go narysować w dowolnym programie do grafiki wektorowej. Przerabiając z rastru będziesz zawsze miał kanty / piksele
Czyli np. Inkscape?
Może być w Inkscape, możesz tam go przerobić na wektor i próbować ogarnąć krzywe optymalizując je (usuwając część węzłów) ale w praktyce może się okazać, że szybciej będzie go przerysować również w Inkscape. Natej stronieposzukaj opisu opcji uprość ścieżkę. Wszystko zależy od stopnia skomplikowania rysunku. Generalnie trasowanie sprawdza się w przypadku obrazków o jak najmniejszej liczbie kolorów. Np biały i czarny.
Dziękuje za informacje. Co do samego Inkscape to nie wiem czy nie mogę znaleźć czy może nie ma narzędzia do zaznaczania koła? Owszem można namalować koło ale nie można zaznaczyć by np. obrysować
PSD na wektor aby to jakoś w miarę ok wyglądało jest to masa roboty bardzo czasochłonnej… I niestety do tej pory nikt nie wpadł jak to dobrze skonwertować… Pozostaje tylko trasowanie + poprawki lub robienie od początku projektu ale w wektorze…
W drugą stronę wektor na bitmap nie ma problemu :)
Dziekuj za odpowiedzi a czy zaczynajac obrazek wektorowy np. w Inkscape musze go potem konwertowac czy cos z nim robic zeby byl wektorowy? Czy od samego poczatku jak tworze w takim programie jak Inkscape on juz jest wektorowy
Jeśli masz dostęp do Adobe Ilustratora to spróbuj - jest tam całkiem dobre narzędzie do trasowania.
Jest on od początku do końca wektorowy. Podstawowe formaty zapisu Inkscape to:
- SVG (czysty) – uniwersalny format dwuwymiarowej grafiki wektorowej(statycznej i animowanej),
- SVG (inkscape) – nieco zmodyfikowana wersja formatu SVG – natywny format programu Inkscape,
Możesz spróbować tego: http://vectormagic.com/home
Często bez bawienia się w ustawienia (automatic) daje dużo lepsze efekty niż trasowanie np. w Corelu.