Rysy na rdzeniu procesora i5 4310u

Witam
Czy takie coś jak na zdjęciach może zagrażać stabilności laptopa i czy są to groźne uszkodzenia?

Zdjęcia robione pod światło, w rzeczywistości tak źle nie wygląda.

Komputer polesingowy, raczej ktoś to zrobił przede mną. J do czyszczenia użyłem tylko izopropanolu i mikrofibry.

Jesteś sie czym martwić czy to tylko kosmetyka? Temperatury, stabilnosć wszystko w normie.

Dont panic. Nie mai się co przejmować. :yum:

Faktyczny rdzeń jest nieco niżej.
Rysy mogą być nawet “fabryczne”, niektóre pasty rysują powierzchnie.

Pewnie ktoś zbyt mocno się zaangażował w zmianę starej pasty. Nie widać ukruszeń, wystarczy odrobinka pasty termoprzewodzącej i będzie ok.

To co widać na zdjęciu to wszystko są rysy i uszkodzenia. Trochę się przestraszyłem jak to zobaczyłem.
Wczęsniej była stosowana pasta zalman stg 2, a później arctic MX 4.

Raczej nie ma szans, e laptop przez to wysiądzie w najbliższym czasie albo przy kolejnej zmianie pasty za rok?

Nic nie powinno się stać. Po to właśnie (między innymi) zakładasz pastę na rdzeń by wypełniła i wniknęła w te rysy i niedoskonałości obudowy rdzenia które nawet są na rdzeniach które wychodzą prosto z fabryki (choć wtedy nie są widoczne gołym okiem). Pasta wnika te rysy by lepiej odprowadzać ciepło z takiego porysowanego procesora.

Ilość miejsca na PCB dookoła rdzeni aż kusi, żeby zastosować płynny metal. Nawet jak trochę wypłynie poza rdzeń, to nie ma co zewrzeć.

Chyba byłoby lekką przesadą stosować płynny metal na dość wiekowym procesorze i to jeszcze niskonapięciowym. :wink:

Przesada czy nie, zawsze to jakieś nowe doświadczenie :slight_smile:

Najlepiej eksperymentowac na ziadkach emerytach, jak padną, to strata niewielka. :wink: Tak odchodziły moje stare netbooki.