Chciałbym kupić procesor 3400g. Jakoś wersja box nie jest dostępna. Natomiast dziś zauważyłem
https://www.morele.net/procesor-amd-ryzen-5-3400g-3-7-ghz-yd3400c5m4mfh-tray-6606111/
czyli jakąś wersje tray (oem?) Czy różni sie ona od wersji box tylko brakiem fabrycznego chłodzenia czy też jeszcze czymś. Chłodzenie i tak zamierzałem kupić oddzielnie, więc brak jego by mi nie przeszkadzał.
Czym “grozi” kupienie wersji tray procesora ?
Dlaczego się upierasz na tym procesorze, wracaj do swojego tematu, gdzie czeka na Ciebie 1600, a nie szukaj aprobaty gdzie indziej
Jakoś mam większe przekonanie do tej intgry - jedna część ruchoma do hałasowania i popsucia się mniej. Funkcjonuje zresztą na tym teraz (Procesor AMD A10-5800K, 3.8GHz, BOX) i sumie byłem zadowolony. Było trzeba co prawda coś zmienić bo już niekiedy brakowało mocy, ale gdyby nie to że padała mi płyta główna to pewnie bym doczekał do Ryzena 4400g
Ten argument akurat jest zasadny, po 5-6 latach można powoli zaczynać szukać nastepcy karty. Jak się upierasz na integrę, to weź jej szybkie pamięci z niskim CL.
Tak różnica to brak coolera, inne były wersje PRO (fabrycznie podkręcone o 100 bodaj).
Jak koniecznie musi być Integra to również weź płytę główną co obsługuje 3600MHz i RAM Goodram są w dobrej cenie.
Myślę że powinno to pozwolić Wieśka 3 pomęczyć.
Poproszę propozycję.
A nie jest przypadkiem tak pamięć nie zależy tylko od płaty ale również od procesora?
W opisie 2400g jest zapis “Rodzaje obsługiwanej pamięci DDR4-2933” - czy to nie jest górny limit tego co procesor obsłuży ?
… ale tych chcesz kupić 3400G?
I z dwójki złego polecam jednak 3400G, on ma lutowany radiator, a 2400G klejony.
Jeżeli tak bardzo obawiasz się “popsucia” to lut nie starzeje się.
Jeśli mogę to po prosze o propozycję konkretnych pamięci i płyty do tego Ryzena 3400g, które by działały najlepiej.
Przy procesorze 3400g też jest zapis “Rodzaje obsługiwanej pamięci DDR4-2933”
https://www.morele.net/procesor-amd-ryzen-5-3400g-3-7-ghz-yd3400c5m4mfh-tray-6606111/
… a tu ejst Video jak działa z szybszymi.
Ogólnie chodzi o to, że na 2933 pierwsze Ryzeny szły z każda pamiecią, 3400G jest nadal tym samym 2400G. Wyższe prędkosci pójdą tylko na niektórych płytach i niektórych kosciach (czipy pamięci od Samsunga jak pamiętam). Czy wyciągniesz 3600? Watpię, ale pewnie 3200/3400 jest realne.
Masz tam Wiedźmina, z 3400G będzie leciutko lepiej i po zjechaniu do HD+ powinno byc grywalnie na LOW.
Plany obejmują też grę
Dobrze mówię że Ryzen 3400g spełnia również wymagania minimalne gry w zakresie grafiki ?
jest to co najmniej odpowiednik: AMD Radeon HD 7770 1GB GDDR5 or NVIDIA GeForce GTX 650 Ti ?
Na granicy jest, 650TI jest chyba minimalnie lepsza.
Aczkolwiek dodając taką grę, to pozwolę sobie zwrócić uwagę, że może to wyglądać słabo i nie być płynne. Szczególnie jak dodadzą cienie, refleksy i inne bajery graficzne.
Nie licz więc na wiele. Może w 30-40 w najniższej pójdzie, ale bedziesz miał minecrafta na monitorze.
Nie mówiąc o tym, że nawet z rx 550 byłoby wyraźnie lepiej, a jego koszt z Ryzen 1600 w zasadzie taki sam jak 3400G.