Ryzen 3400g - wersja tray / box

Chciałbym kupić procesor 3400g. Jakoś wersja box nie jest dostępna. Natomiast dziś zauważyłem
https://www.morele.net/procesor-amd-ryzen-5-3400g-3-7-ghz-yd3400c5m4mfh-tray-6606111/
czyli jakąś wersje tray (oem?) Czy różni sie ona od wersji box tylko brakiem fabrycznego chłodzenia czy też jeszcze czymś. Chłodzenie i tak zamierzałem kupić oddzielnie, więc brak jego by mi nie przeszkadzał.
Czym “grozi” kupienie wersji tray procesora ?

Dlaczego się upierasz na tym procesorze, wracaj do swojego tematu, gdzie czeka na Ciebie 1600, a nie szukaj aprobaty gdzie indziej :wink:

Jakoś mam większe przekonanie do tej intgry - jedna część ruchoma do hałasowania i popsucia się mniej. Funkcjonuje zresztą na tym teraz (Procesor AMD A10-5800K, 3.8GHz, BOX) i sumie byłem zadowolony. Było trzeba co prawda coś zmienić bo już niekiedy brakowało mocy, ale gdyby nie to że padała mi płyta główna to pewnie bym doczekał do Ryzena 4400g :wink:

Ten argument akurat jest zasadny, po 5-6 latach można powoli zaczynać szukać nastepcy karty. Jak się upierasz na integrę, to weź jej szybkie pamięci z niskim CL. :wink:

Tak różnica to brak coolera, inne były wersje PRO (fabrycznie podkręcone o 100 bodaj).

Jak koniecznie musi być Integra to również weź płytę główną co obsługuje 3600MHz i RAM Goodram są w dobrej cenie.
Myślę że powinno to pozwolić Wieśka 3 pomęczyć.

Poproszę propozycję.
A nie jest przypadkiem tak pamięć nie zależy tylko od płaty ale również od procesora?
W opisie 2400g jest zapis “Rodzaje obsługiwanej pamięci DDR4-2933” - czy to nie jest górny limit tego co procesor obsłuży ?

… ale tych chcesz kupić 3400G?

I z dwójki złego polecam jednak 3400G, on ma lutowany radiator, a 2400G klejony.
Jeżeli tak bardzo obawiasz się “popsucia” to lut nie starzeje się. :wink:

@panicagaming @anon7248146

Jeśli mogę to po prosze o propozycję konkretnych pamięci i płyty do tego Ryzena 3400g, które by działały najlepiej.

Przy procesorze 3400g też jest zapis “Rodzaje obsługiwanej pamięci DDR4-2933”
https://www.morele.net/procesor-amd-ryzen-5-3400g-3-7-ghz-yd3400c5m4mfh-tray-6606111/

… a tu ejst Video jak działa z szybszymi.

Ogólnie chodzi o to, że na 2933 pierwsze Ryzeny szły z każda pamiecią, 3400G jest nadal tym samym 2400G. Wyższe prędkosci pójdą tylko na niektórych płytach i niektórych kosciach (czipy pamięci od Samsunga jak pamiętam). Czy wyciągniesz 3600? Watpię, ale pewnie 3200/3400 jest realne.

Masz tam Wiedźmina, z 3400G będzie leciutko lepiej i po zjechaniu do HD+ powinno byc grywalnie na LOW. :slight_smile:

Plany obejmują też grę

Dobrze mówię że Ryzen 3400g spełnia również wymagania minimalne gry w zakresie grafiki ?
jest to co najmniej odpowiednik: AMD Radeon HD 7770 1GB GDDR5 or NVIDIA GeForce GTX 650 Ti ?

Na granicy jest, 650TI jest chyba minimalnie lepsza.
Aczkolwiek dodając taką grę, to pozwolę sobie zwrócić uwagę, że może to wyglądać słabo i nie być płynne. Szczególnie jak dodadzą cienie, refleksy i inne bajery graficzne.

Nie licz więc na wiele. Może w 30-40 w najniższej pójdzie, ale bedziesz miał minecrafta na monitorze.

Nie mówiąc o tym, że nawet z rx 550 byłoby wyraźnie lepiej, a jego koszt z Ryzen 1600 w zasadzie taki sam jak 3400G.