Cześć, jestem posiadaczem komputera o następującej specyfikacji:
-ryzen 3600
-gigabyte b450m ds3h v1
-hyperx 3000MHz 16 GB w 2 kościach
-gigabyte 1060 6gb(dokładnego modelu nie pamiętam, ale mogę sprawdzić jak trzeba)
-dysk na m2(nvme) i hdd na sata
-zasilacz od silentium pc deus G1 500w
-chłodzenie cpu boxowe
-na ssd jest w10 pro, a na sata mint 20 i magazyn danych dla windowsa.
Jak sugeruje tytuł na sprzęcie występują losowe restarty. Tzn. napisałem losowe, ale w rzeczywistości występują one najwyżej po kilku minutach od uruchomienia sprzętu(a jeżeli właśnie wykonał się nieplanowany restart to nawet podczas bootowania systemu). Zauważyłem też, że na spokojnie mogę wejść do uefi i mogę zatrzymać się na chwilę w grubie, ale wejście do trybu recovery linuxa wywołuje już problem. Tego typu awaria występowała już wcześniej, choć pierwszy raz oddałem do serwisu, a za drugim pomógł update uefi do nowej wersji(F60c).
To czego próbowałem:
-update i downgrade uefi
-usunięcie jednej kości ram(ciągle jest usunięta)
-przywrócenie ustawień domyślnych w uefi
-zablokowanie możliwości boost’a.
Ze względu na ograniczenie producenta nie jestem w stanie zwolnić zegara i regulować napięć(a przynajmniej nie wiem jak to zrobić).
Jeżeli do jutra do 12 nie znajdę rozwiązania zamierzam oddać go serwisu, a tego wolę nie robić(na już tego mi nie naprawią, a ten komputer to podstawowe narzędzie do pracy i rozrywki). Za wszelkie rozwiązania z góry dzięki.
F60e to chyba też beta jest(pełne wydanie jest bez literek). Obecnie w uefi jest wersja F60e, natomiast gdy ostatni problem wystąpił to najnowsza była wersja c i aktualizacja do tej wersji pomogła.
@anon67650823 wyłącznie profili xmp wydawało mi się rzeczą oczywistą w przypadku jakiejkolwiek awarii, więc zrobiłem to na początku i nie napisałem tego.
@panicagaming W domu niestety nie mam wystarczająco mocnych zasilaczy, więc jutro skoczę do znajomego który ma sklep i sprawdzimy ten scenariusz. Dam znać jak poszło.
Temperatury na procku nie są wyższe niż 60 C pod średnim obciążeniem. Okazało się za zasilacz przechodzi na emeryturę.
@panicagaming faktycznie zasilacz, więc dzięki za radę. Przy okazji masz jakiś nowy do polecenia? 500w i w górę, Gold, poniżej 500zl i modułowość mile widziana.
Dzięki, sprawdziłem go i wygląda na lepszy niż się spodziewałem. 650w niestety są delikatnie powyżej 500zl, więc będę musiał się zastanowić, ale chyba go wybiorę.